EuroNcap törésteszt: Nissan Almera Hatchback - 2001   - Gyalogosvédelem: 
(vezetői légzsák, utaslégzsák, fejet és mellkast egyaránt védő oldalsó légzsákok, övelőfeszítő elől, överő-határoló a vezetőnél, Isofix- gyerekülés- rögzítés a hátsó, szélső üléseknél)

Frontális ütközés
A test olyan bizonytalan ütéseket kapott, melyek akár súlyosak is lehetnek egy nagyobb ütközésnél. A légzsákok forgatókönyv szerint fújódtak fel a vezető és az utas oldalán is. Habár a Nissan párnázta a kormányoszlopot ez nem volt elég a vészesen nagy ütések elkerülésére. Az első övek előfeszítője csökkenti a baleseti kockázatot; a hátsó középső, hárompontos, automata öv jóval nagyobb védelmet ad, mint a kétpontos manuális.
Oldalütközés
Az oldalsó mellkas és fej légzsákok megfelelő védelmet biztosítottak az oldalütközésnél. Az Almera az oszlopba csapódás esetén sem vallott szégyent, habár a vezető nem kapott teljes védelmet. A karfa hasba csapódása növeli a baleset veszélyeit.
Gyermekvédelem
A hátsó, oldalsó övek hevederjén háromnyelvű címke ad tájékoztatást arról, hogy az övek gyerekülés körülfeszítésére is alkalmasak. Az első légzsákra szép tervű, de könnyen eltávolítható matrica figyelmeztet az utasoldali napellenzőn. A Nissan univerzális Römer King gyerekülést ajánl a 3 éveseknek, a 18 hónapos gyermekek számára Römer Peggy-t javasol. Az ülések és az autó övei csak éppenhogy összeillőek, a Römer King nem feszíthető megfelelően az üléshez, így a gyerek feje a túl nagy elmozdulások által veszélyes közelségbe kerülhet az autóban lévő egyéb tárgyakkal. A teszt szerint a "18 hónapos" bábú megfelelő védelmet kapott, habár a menetirány szerinti üléseknél szokásos, erős nyaki ütés itt is fellépet.
Gyalogos védelem
A motorháztető széle és a lökhárító ugyan nem agresszív, de nem értek el jó eredményt. A motorháztető azon része, amellyel a gyerek feje találkozhat kíméletes volt.

Általános védelem 76 %/26 pont
Frontális ütközés elleni védelem 56 %/9 pont
Oldalütközés elleni védelem 100 %/18 pont
Gyalogos védelem 45%/16 pont

almera.gif (8252 bytes)

Az Euro NCAP pontozási rendszere

Így ütköztet az EuroNcap