EuroNcap törésteszt: Renault Laguna - 2001    
(kétkamrás légzsákok elöl, mellvédő oldallégzsákok, függönylégzsák, valamennyi öv erőhatárolóval, kettős működésű előfeszítő a vezetőnél, az utasnál és a két szélső ülésnél előfeszítős öv)

Frontális ütközés
Az elsőként vizsgált autó eredménye közel volt az 5 csillagos értékhez. Mivel a gyár el szerette volna elérni ezt, az ütközési próbát, mint fejlesztési munkát használva, módosították a védelmi övrendszert és az oldallégzsákot. A változásokat a sorozatgyártásba bevezették, majd újra elvégezték a töréstesztet. A két szakaszban felfújódó légzsák és a kétütemű pirotechnikai övfeszítő alig terhelte a vezetőt. A karosszéria ütközésmentes része alig deformálódott, a kormányoszlop mozgása csekély volt.
Oldalütközés
Az oldallégzsák és a függönylégzsák, amelyek az oldalvédelem legfontosabb tartozékai nagyon megbízható, tökéletes védelmet adtak.
Gyerekvédelem
A Laguna Kiddy Easyfix nevű védelmi rendszere az eredeti ülés speciális rögzítési pontjaihoz csatlakozik, és a menetirányban elhelyezett ülés (3 éves gyermeké) tetejét a csomagtérbe vezető öv tartotta. Az Euro NCAP szakemberei először találkoztak ilyen rögzítéssel. A megoldás hatékonynak bizonyult frontális ütközésnél. Oldalütközésnél az ülések oldalirányú fejvédelme nem volt eléggé hatékony.

Általános védelem 97 %/33 pont
Frontális ütközés elleni védelem 94 %/15 pont
Oldalütközés elleni védelem 100 %/18 pont

Az Euro NCAP pontozási rendszere

Így ütköztet az EuroNcap