A nyuszika kalapja

Volt egy kis problémám a rendőrséggel, és a véleményüket szeretném kérni az ügyről. Régi motorosnak mondhatom magam, több mint tíz éve, évi 50 000 kilométert vezetek személygépkocsival - balesetmentesen -, rutinos vezetőnek tartom magam a rendőrségi intézkedést illetően is.
Az alábbi történet esett meg velem: elöl haladt egy pótkocsis IFA, utána egy személykocsi, utána a rendőrség elöl-hátul kamerás kocsija - amelyeket még az események előtt felismertem -, majd én, mindenki 60-65 km/órás tempóval, 10 méteres követési távolsággal. Miután megszűnt a szembejövő forgalom, megelőztem az előttem haladó járműveket, gondosan ügyelve arra, hogy a 90 km/óra sebességen belül maradjak. A kamerás kocsi utánam eredt, majd a rendőrök némi gondolkodási idő után megállítottak. Az intézkedő rendőr azzal nyitott, hogy gyorsan hajtottam, és kérte az iratokat. Közöltem, hogy gondosan figyeltem, nem léptem át a megengedett tűréshatárt. Ezt elismerte. De akkor fel fog jelenteni azért, mondta, mert "sorelőzést" hajtottam végre, szerinte szabálytalan volt, hogy három járművet előztem meg egyszerre. Közöltem, hogy szerintem ezt nem tiltja a KRESZ, jelentsen fel, ha úgy gondolja.
Másfél hónap múlva kaptam egy rendőrségi figyelmeztetést, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági övem. Az intézkedés során ez szóba sem került, mellesleg be volt kapcsolva. Az eljárás nélkül határozatot hozó rendőr századost felkerestem, és elmondtam az esetet. Tájékoztatott, hogy ha fellebbezek, és lefolytatja az eljárást, és a három rendőr, aki aláírta a feljelentést (hárman voltak a kocsiban, velem szemben ketten intézkedtek), azt fogja állítani, hogy nem volt bekapcsolva a biztonsági övem, ezt el kell fogadnia, mivel ők felesküdtek az igazságra. Én egyedül voltam a kocsiban, részemről nincs tanú. Pénzbüntetést nem szabott ki, ezért azt tanácsolta, hagyjam az egészet. Hagytam.
Szeretném tudni, jogszerű-e az eljárás, kell-e objektív bizonyítékot prezentálnia a rendőrségnek "piti" dologban is, vagy két-három rendőr állítása alapján "elítélhetnek" bármilyen kihágásban.
Németh Mihály, Békéscsaba

Dr. Kovács Kázmér, az A2 jogi szakértőjének válasza

Az Autó2 újság cikkének rövidített változata