HÍREK

80 nap alatt a föld körül

Claude Ruiz Picasso és a Mercedes - Picasso 1947-ben született fia fotós-újságíró, formatervező és egy a művészek jogait képviselő nemzetközi társaság elnöke

Picasso pagodája

A világhírű festő, Pablo Picasso 53 éves fia, Claude Ruiz Picasso egy 1963-as, nálunk csak "pagodásként" emlegetett 230 SL Mercedesszel indul a 28 000 kilométeres világ körüli (Around the World Old-timer) ralin. A mezőny május 1-jén indult a londoni Tower Bridge-től, majd Kelet-Európán, Oroszországon, Kínán, Alaszkán, Kanadán és az Egyesült Államokon át először Nyugat-Afrikába, majd Spanyolországon és Franciaországon keresztül ismét Londonba érkezik. Az érkezés július 18-ra várható.

Minelli Challenger

Erőgép

Olaszos hangzású neve ellenére a hírnevét MG-modellek replikáinak készítésével megalapozó kis családi vállalkozás Svájc németajkú részén működik. A 2000-es évre a kis cég a korábbi modellek mellé az angol mintától kissé elrugaszkodott új modellt állított. Az idei év újdonságának számító Challengert 1,8 literes, 115 lóerős Ford-motor hajtja. A hajtóerő szintén a Fordtól származó ötfokozatú, kézi kapcsolású sebességváltón keresztül jut a hátsó kerekekhez.

Sárga irigység - a Minelli Challangerrel egy dolgot biztosan nem lehet: észrevétlennek maradni

Aston Martin DB7 Vantage

Aston Martin DB7 Vantage - a gyár a 420 lóerős szupergép megjelenésével ünnepelte meg a háromezredik DB7-est

Acélcápa

A Ford tulajdonú angol "nemes", megújította alapsorozatát. A DB7 motorterébe, a korábbi 3,2 literes, 335 lóerős, soros hathengeres helyére szintén Jaguar-rokon 6 literes V12-est ültettek. A 420 lóerős orrmotor a továbbra is gyártásban maradó "kismotoros" változat hatfokozatú, kézikapcsolású sebességváltóján, vagy a kormányról vezérelhető ötfokozatú TouchTronic-automatán keresztül hajtja a hátsó kerekeket. A státusszimbólum végsebessége 298 km/óra. A nyitható tetejű Volante-változat ára szülőhazájában alulról súrolja a 100 000 fontot.

Új PT Cruiser-változatok

 

Antikolt család

Az európai piacon még éppen csak megjelent Chrysler PT Cruiser családja hamarosan új tagokkal bővül. A 2001-ben érkező összkerékhajtású modell mellé később társul a 200 lóerős motorral hajtott sportváltozat, a GT Cruiser és a kétajtós kupé. A 2002-es modellévtől dízelmotorral is rendelhető a Cruiser-csapat. A 2,2 literes, négyhengeres, közvetlen befecskendezéses motor a Mercedestől érkezik, legnagyobb teljesítménye 143 lóerő. A kínálatot lefelé egy új, 1,6-os benzinmotorral bővíti a gyár.

Az európai piacra egyelőre kétliteres változatban érkező Chrysler PT Cruiser a Daimler-Chrysler házasságnak köszönhetően 2002-től Mercedes-dízelmotort kap

 

 

Erőgép - a kétajtós Cruiser a harmincas évek túlmotorizált amerikaiak hangulatát idézi

Két új szolgáltatás a Fiatnál

Rövid és hosszú távon

A Fiat áprilistól Magyarországon is bevezette Olaszországban már igen sikeres két szolgáltatását. A Targa Flotta speciális tartós bérleti rendszer, akár 0%-os kezdőrészlettel és minimum egy-, maximum négyévi futamidővel. A szolgáltatás lényege, hogy a flottahasználó mentesül az autók karbantartásának gondjától, azt ugyanis a futamidő alatt a Fiat - a gumicseréket, a kötelező szervizeket, a biztosítási ügyintézést is beleértve - külön díjazás nélkül elvégzi. A Targa Rent, a rövid és hosszú távon autót bérelni szándékozóknak jelent könnyebbséget. Az két új szolgáltatás a Fiat összes márkájára és típusára érvényes.

Cadillac-újdonság

Hűtés nélkül?

A Cadillac Seville V8-as motorja hűtőfolyadék nélkül is üzemelhet. Ha a motorból bármilyen műszaki hiba következtében eltűnik a hűtőfolyadék, a motorirányítás számítógépe üzemmódot vált. A vezető kap ugyan hibajelzést, mégsem kell megállnia, elegendő, ha lassít, mert a számítógép hűtés hiányában felváltva üzemelteti a hengersorokat. Az éppen kikapcsolt sor hengerei friss levegőt szívnak be és pufognak ki, hogy néhány másodperc alatt lehűlve aztán átvegyék az autó hajtását az addig dolgozó másik hengersortól.

Cadillac Seville - az amerikai mércével egyáltalán nem luxuslimo méretű Seville jelenleg a világ legerősebb elsőkerékhajtású autója. Úgy látszik, a mérnököknek sikerült még rátenniük egy lapáttal, mert az országúti cirkáló a "vízmentes" motorral, olyan tulajdonsággal gazdagodott, ami egy terepjárónak is becsületére válna

Nagyobb hathengeres

A Z3-as az elsők között kapja meg az új motort. A beavatkozás 38 többletlóerőt jelent a 2,8 literes változathoz képest

Nagyobb hathengeres "Háromliteres" autók a BMW-től

Júniustól új, 3,0 literes motorral váltja le a 3-as és a Z3-as sorozat 2,8-as hathengeresét a BMW. A későbbiekben az X5-ös terepjárókba is bekerülő erőforrás az ötös sorozat modelljeiben csak a nyár végi ráncfelvarrással egyidejűleg jelenik majd meg. Az új motor 231 lóerős, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 300 Nm. Az "újszíves" 330 Ci Coupé 6,5 másodperc alatt gyorsul fel 0-ról 100 km/órára, végsebessége pedig 250 km/óra. Az új erőforrással szerelt hármas sorozat ősszel érkezik meg a magyar piacra.

Tizennyolc hengeres

Nem Bugatti

Nem a Bugatti Chiron W18-as motorja az egyetlen ilyen erőforrás a világon, sőt a vetélytárs igazi sorozatgyártmány; egy olasz cég gyártja hajók hajtására. A 3X6 hengerelrendezésű motor dízelüzemű, turbófeltöltéses, lökettérfogata 57 liter, teljesítménye 2100 lóerő, forgatónyomatéka pedig több mint 700 Nm.

Nem Bugatti - a castellanzai CRM motorgyár vízi járművek hajtására készíti hatalmas tizennyolc hengeresé

Cellás Focus

 

Fókuszban a környezetvédelem

A Ford számos tanulmányautó után egy megjelenésében egészen szériaszerű, üzemanyagcellás géppel állt elő. A Focus lépcsos hátú karosszériájába öltöztetett TH!NK FC5 nevű tanulmány, az üzemanyagcella működéséhez szükséges hidrogént az alváz alatti tartályban tárolt metánból nyeri. A TH!NK még nem szériaérett, de az első darabok már a próbapályán futnak.

Az üzemanyagcella hidrogénből és a levegő oxigénjéből elektromos áramot állít elő. A folyamat egyetlen mellékterméke a vízgőz

Új VM-dízelmotor

Az amerikai Detroit Diesel tulajdonában levő olasz VM-motorgyár új 2,5 literes dízellel jelentkezett. Az év végétől gyártásba kerülő erőforrás a VM első gyüjtőcsöves (common rail) rendszerű motorja. A könnyűfém hengerfejes, hengerenként négyszelepes, öntöttvas turbómotor DOHC-vezérlésű, legnagyobb teljesítménye 140 lóerő. Az R2516 gyári kóddal jelzett újdonság az európai piac számára Ausztriában gyártott Chrysler Voyagerben mutatkozik be elsőként.

Direkt Voyager

VM dízel - az új 2,5 literes, 140 lóerős turbódízelmotor a 116 lóerős elődöt váltja le a Chrysler Voyager motorterében. A tisztességes, 340 Nm-et meghaladó forgatónyomaték már 1800-as fordulatszámnál megjelenik

Visszahívták

A Fiat az 1993 és 1998 között Lengyelországban gyártott öszszes Cinquecentót visszahívja, mert az elégtelen korrózióvédelem miatt az autók üzemanyagtartálya belülről kifele átrozsdásodhat.

A Rover a hibás főtengely-érzékelők miatt 22 000 75-öst hív vissza világszerte. A javításokat ingyenesen végzik el. A csere Magyarországon mintegy 50 autót érint.

Fülesjárat

2003-tól a Ford hibridhajtással is készíti a Mavericket. A négyhengeres benzinmotorral és villanymotorral hajtott terepjáró a gyár szerint hat liternél kevesebb üzemanyaggal is beéri majd száz kilométeren városi üzemben. A különleges takarékosság záloga a benzinmotor üresjárati leállítórendszere, amely nem engedi, hogy a motor alapjáraton huzamosabb ideig üzemeljen, továbbá a villanymotor motorféküzemi áramtermelése.

Az EuroNCAP szerint a Saab 9-5-ös az eddig tesztelt legbiztonságosabb autó.

A Honda Civic új generációja, amelynek forgalmazása várhatóan ez év végén kezdődik, hibridhajtással is kapható lesz. A Honda háromliteresének egy ezerköbcentis, háromhengeres benzinmotor és egy villanymotor adja a hajtóerőt.

Luxusterepjáró gyártását tervezi a Maserati. Az összkerékhajtású kocsival a Mercedes M és a BMW X5 vadászterületét veszi célba a patinás modenai márka.

A Hella elkészítette a fékezés intenzitását is jelző féklámpa prototípusát. A lámpatestek több világító cikkelyből állnak. Minél erősebben fékez a vezető, annál több lámpacikkely gyullad ki, vészfékezéskor pedig valamennyi bekapcsol.

A 2004-es modellévtől összkerékhajtású változatban is készülnek Bentley-modellek.

A Chrysler két 6,0 literes Mopar-motoros, V8-as prototípust nevezett a június 17-én és 18-án rendezendő 24 órás Le Mans-i versenyre. Hugues de Chaunac csapatfőnök úgy nyilatkozott, hogy bár ütőképesnek tartja a motorokat, mégis az idei verseny inkább csak tapasztalatszerzés a 2001-es összecsapásra.

A Nissan új dízelmotort dugott a Patrol GR orrába. A négyhengeres, 3 literes DDTi erőforrás 16 szelepen át lélegzik. A turbótöltött, köztes hűtős, közvetlen befecskendezéses Patrol-motor 158 lóereje és 354 Nm-es forgatónyomatéka 160 km/órás sebességre tudja felgyorsítani a nagy vasat.

A Volkswagen 1,9 literes, 115 lóerős PD (pumpás dízel) TDI-motorjainak legnagyobb forgatónyomatéka a motorirányítási rendszer módosításának köszönhetően 285 Nm-ről 310-re nőtt. Ez az érték már percenként 1900-as fordulatszámnál elérhető.

A Skoda páncélautó-kivitelben is elkészítette az Octavia Laurin & Klement változatát. A 150 lóerős, 1,8-as turbós benzinmotorral, vagy 110 lóerős 1,9-es TDI-dízellel rendelhető autó minden tekintetben teljesíti az EU biztonsági követelményeit. Az autó szériatartozékai közé tartoznak a közlekedésre a gumik megsérülése esetén is alkalmas keréktárcsák, meg az autó belseje és a külvilág közötti kapcsolatot szolgáló rádiórendszer.

Az Autó2 újság cikkének rövidített változata