Futhat a pénze után?

Olvasónk használtan vett autójáról, mint sok hasonlóan gazdát cseréltről utólag kiderült, hogy rosszabb állapotban van, mint ahogyan eladója állította. Mit lehet ilyenkor tenni? A részletekről a vásárló és az A2 jogi szakértőjének levélváltása tájékoztat.

Ez év februárjában egy autókereskedő betéti társaságtól vásároltam egy 1995-ös évjáratú Renault Twingo típusú személygépkocsit. Az autókereskedés nem tartozik a Renault- képviselethez, nem márkakereskedés. A jármű forgalmijában 1997. szeptemberi forgalomba helyezés szerepel. A vételár 1 190 000 Ft volt, amelyet 500 000 Ft készpénzzel és az autókereskedéssel szerződésben álló finanszírozó cégtől felvett 690 000 Ft-os részletfizetési hitellel egyenlítettem ki.
Az autó vásárlás előtti megtekintésekor minimális esztétikai hibákat fedeztem fel, amelyek a gépkocsi korából és használatából adódtak. A kereskedő úgy tájékoztatott, hogy a jármű elöl volt sérült, a sérülés kijavításra került.
Az adásvételi szerződésben a gépkocsi előző tulajdonosa szerepel, az autókereskedő - gondolom, az illeték- és egyéb költségek miatt - nem íratta saját nevére az autót. (Tudomásom szerint a Twingo egy másik autó vételekor történt autóbeszámítás alapján került a kereskedőhöz.)
Az adásvételi papírokon szereplő adatok alapján az autó megvásárlását követően sikerült beszélnem az előző tulajdonossal, aki szintén arról tájékoztatott, hogy az autó csak elöl volt törött. (Ekkor tudtam meg, hogy a járművet Franciaországból hozták be az országba törötten, itt javították ki és helyezték újra forgalomba.)
A vásárlást követő egy hét múlva az autót elvittem egy Renault-márkaszervizbe állapotfelmérésre az esetleges javítások miatt. A szerviz egy kb. 150 000 Ft-os javítási költségű hibalistát adott át (lambdaszonda-csere, féktárcsa-, betétcsere, kerékcsapágycsere stb.), valamint közölték, hogy az autó nemcsak elöl, hanem több oldalán és tetején is törött volt, így lett kijavítva, újra fényezve, és ezek alapján a jelenlegi piaci értéke mintegy 700 000 Ft.
Kérdésem a következő lenne: Lehetőségem van-e az autó körülbelül 150 000 Ft-os javítási költségét vagy annak egy részét megtéríttetnem? (Bár gyanítom, hogy ezt az összeget nekem kell "lenyelnem".)
Van-e mód arra, hogy az autó kifizetett és piaci árának különbözetét, vagy annak egy részét jogi úton visszaköveteljem? Az állapotfelmérést végző márkaszervizben azt tanácsolták, hogy szakértővel becsültessem fel az autó jelenlegi pontos értékét, és a kifizetett összeg közötti különbözetet próbáljam meg peres úton visszakövetelni, mivel az ár és a szolgáltatás nem volt értékarányos.
Ha erre lehetőségem van, akkor kitől lehet ezt az összeget kérnem? Az autókereskedő, mint említettem, nem szerepel tulajdonosként a járművel kapcsolatban (bár ő rendelkezett felette), neve mindössze az autóra kifizetett foglaló átvételi elismervényén szerepel. Az autóhoz nem tudtak állapotfelmérési lapot adni, az autó említett állapotáról (mármint hogy az autó csak elöl volt sérült) szóban tájékoztatott, írásban semmilyen hibát nem jelzett, ezzel kapcsolatban mindössze az adásvételi szerződésben szereplő "Eladó a Vevőt a gépkocsi műszaki állapotáról, (esetleges) sérüléseiről részletesen tájékoztatta, aki ezt tudomásul vette" sor szerepel.
V. Cs. (Név és cím a szerkesztőségben)

Dr. Kovács Kázmér, az A2 jogi szakértőjének válasza

Reméljük Ön nem kerül hasonlóan kellemetlen helyzetbe, ha mégis írja meg nekünk. Sajnálkozás helyett megpróbálunk segíteni, a kiválasztott eseteket Dr.Kovács Kázmér az Autó2 jogi szakértője nem hagyja szó nélkül. 

Az Autó2 újság cikkének rövidített változata