Daewoo Matiz, Daihatsu Sirion,
Renault Twingo, Seat Arosa, Smart törésteszt


A német Auto Bild öt kisautó
életvédő képességét ellenőrizte.

Halálos méretek
Daewoo Matiz

A lap szóhasználatával az ütközés úgy hatott, "mintha az arcodba léptek volna". A karosszéria 47 centit zsugorodott, az A-oszlop felnyomta a tetőt, amely összegyűrődött. A légzsákok egyszerre robbantak, de a kormányelmozdulás miatt a vezető nagy pofont kapott. A hátsó utas feje az elülső üléstámlába csapódott. A fejterhelések a második legrosszabb értéket mutatták. A vezetőt lángvágóval kellett kivágni a roncsból.

Daihatsu Sirion 

A bent ülők az öt autó közül ebben lettek volna kitéve a legnagyobb veszélynek. A karosszéria nagy része sértetlen maradt, de a bábukban mért adatok életveszélyes értékeket mutattak. A vezető a kinyílt légzsák mellett az ablakba verte a fejét, a hátsó utas térdre esve az elülső ülés támlájának ütközött. Mell- és fejterhelése életveszélyes volt. A csomagok nekirepültek a tetőnek.

Renault Twingo

A módosított autó sokkal stabilabb maradt, mint elődje, amely öt évvel ezelőtt komoly kritikát kapott az Auto Bildtől. A vezető feje nem forgott veszélyben, de az utas akár halálos sérülést is szenvedhetett volna, mert feje az ülésnek csapódott, melle is komoly terhelést kapott. A háttámla megfogta a csomagokat, de a vezető ajtaja és a hátsó ajtó felpattant.

Seat Arosa

Az ütközés következtében 48 centit rövidült, de közben annyira elhaltak az erők, hogy az utasteret már nem torzították el. A hátsó utas mellterhelése a határérték felett volt, fejterhelése alatta maradt, annak ellenére, hogy a test hátracsapódott, és a fej keményen ütközött. Összességében az öt kocsi közül a második legbiztonságosabb az Arosa.

Smart

A Bild szerint medicinlabdaként pattant le az akadályról ütközés után a 2,5 méteres apróság, ezt követően a menetiránytól 180 fokkal elfordulva állt meg. A hármas védelmi sík, vagyis a tengelymagasságban, a motornál és a szélvédő alatt kiépített erősítés tökéletesen védte a bent ülőket. Még az első ablak sem tört össze, a bábuk is a helyükön maradtak. A csomagok viszont áttörték a hátfalat, nekicsapódtak az elülső üléstámlának, de különösebb következmény nélkül. Az ütközési összehasonlító teszt nyertese a legkisebb autó lett.

A védelem minősítése

Megfelelő

Határeset

Rossz