Sajtószemle: gyerekülésteszt

Nem játszótér

A német Auto Bild nyolc gyerekülés
ütközési tesztjéről számolt be 2001/7. számában.

A lap, amely évek óta készít ütközési teszteket, köztük gyerekülésekét is, ezúttal a legújabb, 9 hónapos kortól 4 éves korig ajánlott üléseket vizsgálta. Az ellenőrzött ülések egyikébe egy 18 hónapos, a másikba egy 3 éves gyermeket képviselő bábut ültettek. Az üléseket olyan VW Golf IVes karosszériatorzóba szerelték, amiben csak az eredeti ülések, fejtámlák és övek voltak, a váztöredéket egy 50 km/órás sebességgel guruló padra rögzítették. Minden próbát kétszer ismételtek, miközben mérték a fej elmozdulását, a mellkas és a fej gyorsulását. Minden próba után övet cseréltek, csatot és magasságállítót. Minden ülést a legfeszesebben szereltek be, és az övet a "gyerek" előtt olyan szorosra húzták, hogy egy tenyér lapjával éppen hogy elfért. Figyelték a beszerelés és a használat körülményeit, a kényelmet is, ez utóbbiakat az értékelésnél 20 százalékos mértékben vették figyelembe a 80 százalékos biztonság mellett.
Az eredmények teljesen világosan bebizonyították, hogy a menetirányba szerelt ülésben minden nagyobb gyerek fejelmozdulása több volt a megengedhető határértéknél, ugyanez vonatkozott a fejgyorsulásra is. Az Auto Bild, akárcsak az Autó2 korábbi, hasonló témájú cikkeiben, a menetiránynak háttal beszerelhető ülést favorizálja. A lap külön, páros versenyben hasonlította össze a Renault és a VW úgynevezett Isofix (speciális ülésrögzítő pontokkal és eszközökkel ellátott) rendszerét, üléseit, és megállapította, hogy kis eltéréssel mindkét megoldás igen biztonságos.

Britax Römer King quickfix
Kezelés: A legegyszerűbben beszerelhető ülés. Magát a gyereket tartó övek nehezen feszíthetők meg, a nagyobb gyerekméretre állítás is bonyolult.
Biztonság: Mindkét bábut megfelelően tartják az ülések , a terhelések határérték alattiak.
Értékelés:
Chicco Race
Kezelés: Menetiránynak háttal is be lehet szerelni. A gyerekövet ezzel szemben nehéz beszerelni a kocsiba. Övfeszítéskor bele kell térdelni az ülésbe. Ez a tipp más ülésnél is beválik. A gyereket tartó övek átfordulhatnak.
Biztonság: A kisebbik bábu feje az ütközéskor az övcsathoz verődik, nagy a fejterhelés. A mellkasterhelés kivételével minden érték a megengedett határ fölött van. A lábtámasz megütötte a bábu lábát.
Értékelés: kielégítő.
Concord Fixmax
Kezelés: Az elvileg egyszerű beszerelés gyakorlatilag nehézkes. Az övet szűk helyen kell átvezetni, viszont példás a gyereköv megfeszítési módja.
Biztonság: A kisebb bábu biztonságosan és masszívan ül, minden mért érték jóval a határ alatt van. A nagyobb bábunál a fejterhelés értéke határ fölötti.
Értékelés: megfelelő.
HTS BeSafe
Kezelés: A gyereket tartó öv magasságállítása és az autóba szerelés sem gyerekjáték. Két irányban szerelhető, menetirányban bonyolult, ellenirányban még inkább. Zavaró, hogy a kezelési utasításban és az ülésen megadott súlyértékek nem egyeznek.
Biztonság: Mindkét próbánál az övet tartó ív kicsúszott, nagy volt az elmozdulás. A nagyobb bábu lefejelte az első ülés támláját. Menetirányba állítva a teszt legrosszabb értékeit mutatta. Háttal állítva volt a legjobb.
Értékelés: megfelelő
Kiddy Life
Kezelés: A méretre való beállítás nagy erőt igényel, de az autóba való szerelés egyszerű.
Biztonság: A kisebb bábu feje erősen megcsavarodott, de "zöldmezős" az érték. A nagy bábu feje saját testéhez ütődött, nagy terhelést kapott. Kár, mert az ülés minden területen a határon belül maradt.
Értékelés: jó.
Maxi-Cosi Priori
Kezelés: A vállövek magasságállítása nem jó, szerencsére nem kell túl gyakran bíbelődni vele. Beszereléskor először fekvő helyzetbe kell állítani. A hárompontos öv rögzítéséhez nagy erő kell, de a gyereket tartó öv feszítése könnyű.
Biztonság: Mindkét bábu arccal nekicsapódott az övcsatnak, emiatt a fejterhelés a megengedett fölé emelkedett. A kis bábu mellkasterhelése és az elmozdulás zöldmezős. A nagy bábunál majdnem elérte ezt a határt.
Értékelés: megfelelő.

Recaro Start
Kezelés: A beszerelés egyszerű, de az övvezető akad. A gyerek méretére állításhoz sok türelem kell. Kényelmes.
Biztonság: Csökkenti az elmozdulást, hogy az ülés és a bábuk az autó övével lettek bekötve. Mindkét próba zöldmezős, annak ellenére, hogy a nagyobb bábu hárompontos öve kicsúszott a helyéről. A fej terhelése kicsivel a határ fölé ért.
Értékelés: jó.

Storchenmühle Diplomat
Kezelés: A gyereket tartó öv magasságállítása egyszerű, de csavarhúzó kell hozzá. A hárompontos övvel egyszerű a beszerelés, lehetőség van egy középső öv használatára is, de előtte szerelőhöz kell vinni az ülést. Kényelmes ülés, jó oldaltartással, lábtámasszal. A gyerek jól kilát.
Biztonság: Fő hátránya, hogy mivel az autó 3 pontos övét használja, a nehezebb test nem tartható szorosan, emiatt erősen elmozdul az ülés. Mindkét bábunál magas a fejterelés, a mellkas nem.
Értékelés: kielégítő.

Az Autó2 újság 2001/10. számában megjelent cikk rövidített változata