Elszállított
remények?

A tények szerint olvasónk és a rendőrség
másként ítél meg egy belvárosi parkolást.

Olvasónk mozgássérült-matricával megkülönböztetett, parkoló autóját elszállították. Az ügyből rendőrségi feljelentés lett, amiben olvasónk szerint a tényektől eltérő megállapítások is szerepeltek.
Olvasónk levelének részletei:
Ezúton szeretném a segítségüket kérni egy számomra nagyon fontos kérdésben. Július hónapban mozgássérült édesanyámat szállítottam az én gépkocsimmal. Mivel más helyet nem találtam, a Március 15. téren (Budapest V.) álltam meg. Egyirányú utca, a jobb oldalon tábla tiltja a várakozást, a bal oldalon semmi. Itt álltam fel két kerékkel a járdára. Mire mentem vissza a kocsihoz, megrökönyödve tapasztaltam, hogy azt elszállították. A mozgássérült szállítását jelző igazolvány jól láthatóan a szélvédő mögött volt. Érdeklődésemre az elszállítást végző cégnél azt mondták, hogy azért vitték el, mert nem volt meg a járdán a gyalogosok közlekedéséhez szükséges 1,5 m-es távolság - ezen alapon a fél Belvárost el lehetne vontatni. Mindazonáltal a gyalogosok közlekedése biztosított volt, ha mérőszalaggal nem is mértem le a távolságot. Mivel a szabálysértést nem ismertem el, ezért rendőrségi feljelentés lett az ügyből. A rendőrségi határozatban az is szerepelt, hogy a menetiránnyal szemben álltam, ami nem igaz, mivel egyirányú utcában álltam a bal oldalon.
A határozatban a következő KRESZ-pontok megsértését rótták fel nekem: "Cselekményével a KRESZ 40. § (1) bek., 8. § a, és c. pontba ütköző és a 218/1999. Korm. rend. 54. § szerint minősülő szabálysértést követte el."
Szeretném megkérdezni, vajon jogosan fellebbezhetek-e a döntés ellen?

Üdvözlettel: E. T.

Dr. Kovács Kázmér, az A2 jogi szakértője válaszol

Az Autó2 újság 2001/12. számában megjelent cikk rövidített változata