Autóbehozatal

Régi nóta

Bár Magyarország belépett az Unióba, az autó behozatalának ügyintézése a vártnál kevésbé egyszerűsödött.

A regisztrációs adó bevezetése és EU-társulásunk kapcsán lapunk többször foglalkozott az autóbehozatallal. A csatlakozástól mindenki a bürokrácia érezhető egyszerűsödését várta. Utánajártunk, hogyan birkózik meg az apparátus május első felében a külföldi autóra vágyók százaival. Annál is inkább belevetettük magunkat a kutatásba, mivel május 14-éig még a régebbi, számos esetben kedvezőbb tarifával operáló regisztrációs adótábla volt érvényben, ami ösztönzőleg hathatott az autóra vágyó polgárra.
Először is arra voltunk kíváncsiak, igaz-e néhány olyan behozatallal kapcsolatos „rémhír”, amit a csatlakozás előtt még nem lehetett tudni. Például az, hogy az Unióból, vagyis Magyarországgal egy vámterületről érkező gépjármű leendő tulajdonosa továbbra sem hagyhatja ki a vámhivatalt. A hír igaz: az autósnak bizony nemcsak akkor kell a vámhivatalon tiszteletét tennie, ha Unión kívülről, közvetlenül importál négykerekűt, hanem abban az esetben is, ha azon belülről. Ki kell töltenie egy háromoldalas formanyomtatványt, ami az úgynevezett VPID-szám, azaz vámazonosító
szám kiadásához szükséges. Szerencsére az ügyfél nem marad segítség nélkül, az internetről a www.vam.hu oldalról letölthető a kitöltési útmutató. Ebben található egy olyan rubrika, ahol az autó használtsági fokára kérdeznek rá. Véleményünk szerint ez lesz az a pont, ami miatt sok autóvásárlót ér majd hidegzuhany.
Mit lehet kiolvasni a törvény szövegéből? Új
autónak minősül, ami 6000 km-nél kevesebbet futott, vagy félévesnél nem idősebb. A nyelvtanilag egyértelmű kapcsolatot kifejező „vagy” szócska azonban nem azt jelenti, amit a magyar nyelvben általában. Itt „és” funkcióban van, mert a törvényalkotók szándéka szerint mindkét feltétel együttes teljesülése esetében lesz az autóból használt. Ez az aprócska félreértés kemény forintokba kerülhet a vevőnek. Furcsa viszont, hogy a közlekedési felügyelet szemében a rendszámos, tehát egyszer már forgalomba helyezett kocsi mindenképpen használtnak minősül. Aki biztosra akar menni, inkább olyan autót hozzon, ami mindkét feltételt teljesíti. Németországban több kereskedő is foglalkozik „túltárolt”, egy napra forgalomba helyezett, de még új autókkal. Ha ezeknél eltelt már a fél év, és a 6000 kilométert is „beleteszi” az új tulajdonos, nem lehet gond itthon.

Nagyobb képÚj autónál a szerződésben a műszaki paraméterek mellett rögzíteni kell a kilométeróra állását is. Ezt azonban könnyű kijátszani

Állandó költségek

A műszaki vizsgálat díja: 17 590 (12 080 átvizsgálás + 5510 műszaki vizsga)
E rendszám: 8500 Ft
Állandó rendszám: 5500 Ft
Érvényesítő matrica: 320 Ft
Származásvizsgálat: 7000 Ft
Eredetvizsgálat: átlagosan 20 000 Ft (lökettérfogattól függ)
Illeték (okmányok): 8000 Ft
Összesen: körülbelül 66 910 Ft

Az Autó2 újság 2004/7. számában megjelent cikk rövidített változata


Az Autó2 2004.
júliusi száma


A Luxusautó magazin
2004/1 száma


Tekintse meg média-
ajánlatainkat!

Autó2 Magazin,
Autó2 Online,
Autó2 Online Autószalon

Használtautó Katalógus,
Haszonjármű Katalógus,
Luxusautó!