Premieer [Thu Oct 31 22:14:09 2002]
Lx: Hogyne menne be a pirosba a mutató, ez annyit jelent, hogy itt már nem tesz jót a motornak, ha nyomja az ember, nem tartós utazásra van.
Fogyasztásba nem veri, ez igaz.
enyém országúton, főleg itt járok vele, klímával 6.5 körül.
városba 7.2 a fedélzeti computer szerint.
Nyáron nekem nem fagyaszotta le a szélvédőt..

Szablya: Ha visszaolvasol, van fikázás elég keményen a FABIA ügyébe.
Mondok valamit: Ne adjon nekem a RENAULT semmi xtár inkább a kocsiba, mert legalább nem megy tönkre, ismerve a RENAULT minősgét. :-)
Motor korszerűség: A SKODA azzal érvel e motor ügybe, hogy valami hihetetlenül király tartósságba ez a motor, egy jól bevált konsturkció, akinek nem ez kell, annak ott van a 100LE-ős 16V-es FABIA.


Ezt a km/h dolgot ezt nem tudom, nem mértem másként...

Lx [Thu Oct 31 19:23:11 2002]
Szablya
Lézerrel bemérve a 190 ,,csak'' 184, úgyhogy kevesebbet téved, mint a Renault 150-nél!
Szablya [Thu Oct 31 17:31:25 2002]
Premieer:
Csak egyet nem ertek szerinted ki fikazott? - mert szerintem senki -
"A Fabia mindenben veri a Cliot" sok dologban biztos de alap felszereltsegben biztos nem,nehany motor korszerusegeben sem = "mindenben" mar meg is dolt,kar tulozni :-))
Valamint, ismetlem,hogy nem csoda hogy tobb parameterben jobb a Fabia,mert joval fiatalabb szerkezet, forditva gaz lenne.
Az hogy mi mennyivel megy egy dolog,de ezen kategoriaju autokkal -barki barmit mond- NEM BIZTONSAGOS! ez a sebesseg!
Egyebkent hogy valojaban mennyivel mesz pontosan csak ket modon tudod megmerni ("felejtsd el" az orat,traffipaxot) : autopalyan mesz 1 km-t ugy hogy a merni kivant sebessegen tartod a mutatot (a km-t jelzo tablatol kezded nem a kocsi muszeret hasznalod) s megmered hogy hany sec.alatt tetted meg az 1 kmt. Kis matematika s meg van a tenyleges! sebesseged s ez utan lehet csodalkozni. A masik a GPS. Egyebkent az Auto Magazinban volt vegsebesseg meres, igazan tanulsagos az iras.
Az en Megane-om amikor 150-et mutat az oraja 7 kmt csal lefele = tenyleges sebessege 143. Egyebkent ha ismeretlen autoba ulok az elso adando alkalommal merek.Az Astramnal ue.sebnel 11 km volt az elteres.Lx [Thu Oct 31 17:29:05 2002]
lapar
én is mentem vele 190-et és tényleg nem kellett padlógázt nyomni. Egyébként nem tudom, mért olyan hihetetlen a 190... Az ötajtós Swift is megy annyit! Más: van egy Mondeóm, és mondják róla, hogy ilyen jó úttartás, meg olyan jó futőmű és csodálatos tapadás..., ahhoz képest a Fabiának jobb az úttartása, és szerinetem vezetni is jobb! És a motort is alig hallani.
Premieer
Észrevetted már, hogy bemegy a a fordulatszám a pirosba? Múltkor a felegégem vezetett, kiment előzni (kettesben) és 6100-ig húzatta ki (5600-tól van a piros mező, de ezt te is tudod). Neked nyáron nem fagyasztotta le a szélvédőt a klima?
Egyébként nem biztos, hogy a Fabia mindenben veri a Cliót, legalábbis fogyasztásban biztos nem. A tied mennyit iszik?
Zsuppi
Mi a véleményed az 1.2 HTP-ről? Szerintem ócska.
Zsuppi [Thu Oct 31 05:21:35 2002]
Megy biza a az fránya skodamotoros traktor óra szerint 190 fölött / egész pontosan lézerrel bemérve 184 km/h /. Kedves lapar pajti ha nem hiszed akkor gyere és teszünk egy próbát itt lent Zala-megyében. Erről egy kedves Pesten dolgozó ismerősöm jut az eszembe. Nevezzük őt egyszerűen Tibinek. Tibi a Skoda márkaigazgató - Méhn Imre keze alatt intézi a gázosabb ügyeket. Tavalyelőtt Októberben voltunk fent a faterommal egy Skodás tréningen, ő meg éppen készült hazafelé Zalaegerszegre. Napközben értekeztünk egymással párszor ezekről a Csoda / azaz Skoda / autókról. Szűkszavúan jegyezte meg hogy őszerinte kicsit lomha ez a 68 lovas motor ebbe az autóba / mármint Fabia /. Nos tréning vége: jön az édesapám a jóhírrel, visszük Tibit meg a feleségét Zeg-re mert az egy hét szabira nem adnak neki autót. Nos csak annyit mondok Tibi alaposan meglepődött mikor az m7-en végig / már ahol lehetett / 180 fölött léptünk a gyehenna csodával, azóta ha találkozunk már nem fikázza a gépet, sőt ő is beújított egyet saját szerzeményként / bizta hogy nem 2666000 Huf ért /.
Premieer [Wed Oct 30 21:08:18 2002]
lapar: hátszél?

Miről beszélsz te? :-)))

Itteni egyik csávó, még 197-et is ha jól emlékszem ment vele, mennek 190 felett
lapar [Wed Oct 30 20:36:16 2002]
Premieer!
Azért a 189 az egy kicsit vad! Padlógáz nélkül.
Lejtőn hátszélben esetleg.Ettől még aSkoda jó autó.
lapar [Wed Oct 30 20:33:09 2002]
Segítsetek!
Skoda Octavia kezelési, karbantartási utasítás kellene, vagy könyv.
Amit adnak vele az egy szar! Arról szól,hogy melyik az ajtó, meg a kormány, és hogy vezessél.
Esetleg Emilben: [email protected]
Köszi!
Premieer [Wed Oct 30 20:31:36 2002]
Sziasztok!

Megakadtam itt a szemem az urak egy-két dolgán a FABIA és CLIO ügyébe.
Szerintem nevetséges összehasonlítani egy FABIA-t egy CLIO-val, mert a FABIA mindenbe veri a CLIO-t. :-)

Követekező: SKODA FABIA megbízható, előkelő helyen van a megbízhatósági ranglistákon, míg az összes RENAULT,FIAT stb, olasz, farancia autó a legvégén, de a legutolsó a RENAULT.

Biztonságba is akármikor veri a FABIA a CLIO-t.
Belső minsőégi kialakításba, helykialakításba is simán üti.

Aztán nem tudom, önök urak, akik szidják a 68LE-s 1.4-es FABIAT ültek e vagy vezettek e ilyen autót?
Nekem ilyenem van, és mentem vele már 189km/h-át is, nem volt padlógáz.
Azt, hogy a motor kicsit lomha, azt úgy oldották meg, hogy rövidek a váltások közötti idő, szóval gyakran kell váltani. Így még 150km/h-nál is dinamikusan lehet előzni vele.

Aztán, minden újság kiemeli azt, hogy még télen is nagy sebességnél is biztonságos az autó nem csúszkál a fara pl. szóval szerintem a FABIA kegyetlenül jó autó, a rugózásról annyit, meglehet szokni.

Egyáltalán nem értem, ezt a fikázást, mikor ezek a dolgok nincsennek így.internetmen [Wed Oct 30 18:43:32 2002]
Kedves auto2 és olvasók!
Én nagyon nagy FERRARI rajongó vagyok és ebben kérem a segítségeteket.Tudom, hogy van egy FERRARI bemutató terem olaszországban, és ezzel csak az a baj, hogy nem tudom, hogy hol van ez pontosan.De azis jó lenne ha egy weblapot mondanátok nekem. De ha valaki bővebb információval rendelkezik kérem írjon az e-mail címemre.:[email protected]


Bibi [Wed Oct 30 16:45:59 2002]
Sziasztok, Szablya, nagyon nagyon thx, nem vagyok mostansag gepkozelben sajna, de nemsokara megint irok, addig is vigyazzatok magatokra, Szakerto urak
Ide most ezer vigyorjel, elizelodott a klaviaturam
Udv everybody
Vas István László [Wed Oct 30 14:10:03 2002]
Sziasztok én egy uj kuncsaft vagyok a társalgóban,de most azért folyamodtam ehez a lehetőséghez, mert egy kis segítséget szeretnék kérni,amit előrre is meg köszönök. Az a helyzet, hogy van egy 1.3-as Wartburgom,aminek a porlasztójába van egy "PTZ fűtőelem" a szakkönyv szerint az "(átmenönyilás-felmelegítéséhez)", beépítve, ami nincs a kocsi elektromos hálózatába bekötve. ebben kérnék egy kis segítséget, ha valaki tudna, hogy hová van ez bekötve.
netán ha valakinek lenne egy kapcsolási rajza, ami ezt a kapcsolást meg mutatná
és ezt nekem el tudná juttatni, sokat segítene, és nagyon megköszönném.

Üdvözlettel: Vas István László Budapest XVI. köztársaság utja 14.

Herby [Wed Oct 30 13:39:07 2002]
Kérem segítsetek: az Auto2 honalpján miért nem érem el a következő oldalt:

www.auto2.hu/muholdasvedelem/mukodese.htm
Szakértő [Wed Oct 30 10:57:01 2002]
Biztos elromlott benne valami! Lehet, hogy meg kell heftölni. Esetleg használj duplát,az lehet , hogy segít, de rosszabb biztos nem lesz tőle.
pityu [Wed Oct 30 07:20:59 2002]
Tud valaki mondani arra valamit hogy az Audi 1,9 81kw tdi miért nem gyorsul 3ezer fölött,
S-Z [Tue Oct 29 16:10:09 2002]
WWW.MULTIMOTOR.HU
Adja fel autós hirdetését ingyen!
crezy [Tue Oct 29 15:15:53 2002]
ki tud nekem mondani olyan cimet ahol autóépités van
crezy [Tue Oct 29 15:14:57 2002]
ki tud nekem mondani olyan cimet ahol autóépités van
Értelmestekintetű [Tue Oct 29 09:45:31 2002]
Tamásnak!
Höö, ja, szerintem is, meg a kombi Wartburg gyári tolótetővel (mert az sportos)!
Igazad van! Mondd, meg nekik, úgysem értenek semmit az egészhez, csak beszélnek össze-vissza-szana-széjjel-szerete-szét a levegőbe, meg minden! Meg ott van még a dízel Golf, az sem romolik el sem soha sem. Mert német. A német autók nem romlanak el. A Suzuki meg magyar. Magyar embernek magyar autót! Asztán a dízelMerci is jó még, a sógórnak az van. Ő tudja mit beszél. Ő kőműves.
Na, megyek, mert meg köl etetnem az állatokat!
Szablya [Mon Oct 28 18:52:43 2002]
Zsuppi:
Csak a vitatkozas kedveert szerintem hiba az uj Megane formajat a Stilohoz hasonlitani.Szerintem a Stilonak alig van stilus elodje a Fiatnal s emiatt kicsit identitas hianyos.
Az uj Meganeban viszont visszakoszonnek Renault jegyek: az orr picit lehet Laguna (en nagyon feltem,hogy Vel Satis orr lesz), az oldalnezet (5ajtos) Vel Satis, far Avantime.Mas kerdes hogy ez a formai mix bejon-e.Az biztos hogy egyedi, ezert sokaknak fog tetszeni es nem tetszeni egyarant.
Tamas:
Ugye csak vicceltel?!
Tamás [Mon Oct 28 15:40:06 2002]
A legjobb autó a suzuki
Zsuppi [Sun Oct 27 22:11:12 2002]
A kormányzár mellett talán még értelme lenne utánnamenni a váltózárnak is. Nem vagyok szakértő, de talán egy drágább és biztonságosabb zárbetéttel ez is tud kellemetlen perceket okozni a rabló úrnak.
Zsuppi [Sun Oct 27 22:10:53 2002]
A kormányzár mellett talán még értelme lenne utánnamenni a váltózárnak is. Nem vagyok szakértő, de talán egy drágább és biztonságosabb zárbetéttel ez is tud kellemetlen perceket okozni a rbló úrnak.
Zsuppi [Sun Oct 27 22:01:34 2002]
Hál'istennek eddig semmi bajom sincs a Fabiával. Talán csak a széria Continental Ecocontact gumik nem tetszenek. A magasabb önsúly miatt gyorsabban kopnak és egy jobb Michelin gumival tapadásban sem veszi fel a versenyt. Tavasszal teszek alá 15 colosakat 195 vagy 205 szélességben. Majd eldől hogy melyik méret lesz. Van Octavia-s tapasztalatom is: a 75 Le-s változat futóműve kissé instabil 160 fölött és eléggé szélérzékeny is, de a 100 Le-sek már jól teljesítenek / erre hasonlít a Fabia futóműve is /, nem szélérzékenyek, talán kicsit kemények.
Renault: kedveltem idáig ezt az autómárkát, tetszik a régebbi Laguna, a Kangoo, az Express , R19, régebbi Megane. De a mostani Laguna Megane már kicsit más izlésvilághoz tartozik, sajna a franciák is többet akarnak / igazuk van / kaszírozni az autóeladásokból. Azért kiváncsi leszek, hogy az új dizájnos Megane hogyan fog fogyni Erópában. Talán kicsit hasonló a helyzet mint a Stilo esetében: Érzelem és karaktermentes orrész és vitatható hátsó formai játszadozás. A belseje viszont nem kutya, bravo Renault....
Szablya [Sun Oct 27 19:46:04 2002]
Kedves Bibi!
Hol jartal ennyi ideig, jol elfelejtettel minket :-/
En is az Autolok 2000 zarat hasznalom (Megane),mert bar draga (25 korul),de a lopas teszt szerint ez tart ki a lelektani= felnyitas probalkozasi ido vegeig.Valoszinuseggel jo a 206osra is,mert adnak hozza szukito elemeket.
Erga628:
En 25 km es utkozeshez nem igazan az altalad soroltakat valasztanam,mert kb. ennel a sebessegnel kezdenek oldani a lufik,valamint az altalad soroltaknak NEM CSAK AZ ELEJE GYURODIK KONNYEN! Plusz nincsenek meg bennuk a megfelelo felfogo rendszerek!
Az utkozesi tesztek semmit sem ernek - ezt te sem gondolod komolyan! Ezek hatasara javult az autok ALTALANOS biztonsaga, de tobbszor leirtuk, hogy ezen eredmenyek nem mindenhatok!
Zsuppi:
Igazan arra gondoltam, hogy az orszagutak kialakitasa+minosege nem engedi meg ezt a sebbesseget - egy orszagban sem! Valamint jo par auto ( a Fabia is) nem nevezheto a stabilitas minta peldanyanak ennel a sebbessegnel autopalyan sem.
A Clio szukossegeben s a toresteszt eremenyeben igazad van,de ne felejtsuk el, hogy a Fabia joval fiatalabb konstrukcio.
Erga628 [Sun Oct 27 18:36:50 2002]

Hali Zsuppi!

Köszi az intelligens választ, többé-kevésbé igazad is van! További jó autózást!:-) Nagyjából meg is győztél, hogy a madag számára jó autót választottál, a többi meg lényegtelen...:-)


Zsuppi [Sat Oct 26 22:15:56 2002]
Erga628 második részlet.

Én Zalaegerszegen lakom. Nos valóban biztonságos autó a műanyagelejű / ez nem utálat csupán nálam nem jön be mint konstrukció sem és javításügyileg is kész anyagi csőd / Clio de még biztonságosabb autó a Toyota Yaris és a Skoda Fabia. Szemléltetem: Renault Clio 1.2 RTE / Dupla légzsákkal / EURONCAP szerint: 11 pont-69 százalék / frontális ütközés /, 15 pont-83 százalék / oldalütközés /, összesen 26 pont és 76 százalék. Skoda Fabia Classic / vezetőoldali légzsákkal !!! / EURONCAP szerint: 12 pont-75 százalék / frontális /, 14 pont- 78 százalék / oldal /, összesen 26 pont és 76 százalék. Az NCAP szerint / is / azért kerül előrébb a Fabia mert frontális csattanáskor a szimpla légzsákja ellenére is / Clioban dupla volt / 6 százalékkal jobban vezeti el az ütközési energiákat és védi az elöl ülőket mint a Clio. De nem egészen fair a teszt mert a Cliot nem alapfelszereltséggel és nem ötajtós változatban törték / 3 ajtós azért valamennyivel merevebb/. Akkor lett volna reális a teszt ha a Fabia-t is jobb felszereltséggel / Comfort /, azaz alapban dupla légzsákkal vizsgálták volna. Tehát elmondhatjuk hogy az a szégyenletesen nehéz / egészen pontosan 1140 kg-s /, ötajtós Fabia, a szerényebb biztonsági felszereltségével is jobban teljesít mint a duplalégzsákos, háromajtós Clio. Ez van:)))))))))))). Még szép hogy jobban megy az egyhatos / 107 vagy 110 lovas ki tudja hogy melyik az igaz, minden ujság mást ír / Clio, mint az egynégyes / 100 lovas / Fabia. Ennyi erővel összehasonlíthatnád a Cliot a kétezres / 115 lovas / Fabia-val is, ha már neked nem számít a két kocsi közötti hengerűrtartalom-eltérés. És megnyugtatlak hogy az eddigi három kötelező szervízlátogatáson nem kellett / még komolyabban sem / belenyúlni a kocsiba !!! Meg ha már itt tartunk akkor szépen kijátszhatnám a Skoda alacsonyabb szervízköltségeit is / még emlékeimben él az általam használt Renault Express átlag 60000 Huf-os szervízköltsége /. Egyébként fikázhatod a VW-t minőség és összeszerelés területén, hál'isten a Skoda kilóg ebből a sorból, akár hiszed-akár nem / ezt még a hazai POHU-s igazgatók sem mindíg ismerik el / a VW csoportban a gyártási minőségre adott pontok alapján a Skoda az Audi után a második helyet foglalja el a dobogón / 3. a VW, 4. a Seat /. PDTDI-ről nem mondok véleményt / pedig tudnék /, de nem lehet az annyira rossz konstrukció ha a gyáriak bele merik tenni az audi A4-A6-ba, Passat-ba is. Ami Fabia-t te próbálhattál az szerintem classic kivitel lehetett / ez biza futóműre meg még egy csomó mindenre más mint a comfort/, de könyörgöm te sem egy fapados Megannal jársz nem???? Tévúton jársz velem / tudod a pörgetés / kapcsolatban, én nyomatékból szeretek autózni, persze egyébként sem érdemes a 68 lovas Fabia-t pörgetni, de azt azért elhiheted hogy megy az 180-at kellemesen. Egyébként tudom hogy mi az a kis fordulaton megfelelő nyomaték, mert van a flottánkban kettő 100 lovas PDTDI Fabia is, ugyhogy mindenképpen kihagynám a pörgetni való Toyotát meg az egyhatos Citromot is. Már megbocsáss de butaság összehasonlítani egy alapból sportos autót / 147-es Alfa JTD / a bő 115 lovával meg a dízelmotorjával egy bármilyen más "normális" közlekedésre alkalmas autóval, ennyi erővel említheném neked az új v12-es merci motort a 800Nm-es nyomatékával. Miért nem vettem Renault Cliot: 1/mert nem férek el benne kényelmesen / 201 cm és 125 kg vagyok /. 2/mert nem szerettem volna ha az autómat büdös török, vagy Spanyol vendégmunkások / Franciaországban persze / szórták volna össze. 3/ha beállítottam magamnak a vezetőülést, akkor a bal hátsó lábhelyre még egy enyhén megpakolt bevásárlószatyrot sem lehetett begyűrni. 4/annyi pénzt amennyit kérnek érte nem adnék / főleg egy Renaultért nem /. 5/műanyagból készül a frontrésze és a sárvédői, ez koccanásnál elég nagy érvágást fog jelenteni a Clio-tulajoknak. 6/magasabb szervíköltséggel és óradíjakkal vámolnak a Renault szervizek, mint a Skodások. 7/megcsavartam a Clio fülét próba közben, nekem eléggé nyúlósnak tűnt a futóműve /jól csillapít, de nekem egy gyorsabb kanyarsebesség jobban számít/, és nem eléggé merev a karosszériája / számomra, neked lehet hogy megfelel /. 8/nem tetszik a belseje.


Zsuppi [Sat Oct 26 20:46:17 2002]
Erga628

Köszönöm az írásod első részét ezt hihetetlenül szépen megkaptam.... :( hihetetlen szakszerűen leírtad a biztonságos autó szüksége dolgokat bravó. Említek én neked pár német 1.6-ost: Audi illetve VW 1.6-os 16 szelepes (148Nm/3800-on), opel 1.6-os száz lovasa ( 150Nm/3600-on ). Szemléltetem a Renaul féle egyhatost ( 148Nm/3750-en ), szóval már van pár motor ami ott van az egyhatos Renault motor melett. De azért azt sem szabad elfelejteni hogy a nyolcszelepes 1.6-os VW motor jóval öregebb konstrukció a négyes Golfnál, szóval aki anno ezt a gépet választotta a kocsihoz az magára vessen, ez lenne a helyzet a Megane esetében is, ha itt se lett volna modellfrissítés idáig, akkor te is csak egy vézna 90 lovas Megane-t rugdosnál. Javaslom próbáld ki az új fauvé 16 voltos egyhatos motort, hátha csökken a csalódottságod.
Zsuppi [Sat Oct 26 20:13:44 2002]
Kedves Szablya!

Megnyugtatlak a Fabiával kapcsolatban hogy nem egy autónak ver oda futóműügyileg ha erre gondoltál / ha nem erre akkor bocs /, de azért had döntsem el én hogy mivel és mikor és hogyan közlekedek / mások veszélyeztetése nélkül - azért én sem vagyok őrült /.) Viszont én arról írtam hogy ha lendületesen akarunk közlekedni, akkor elég csak a max forgatónyomaték eléréséig pörgetni a motort. Te meg az: hogy a le is szamit,ha erolkodnie kell az autonak s nem csak hajtunk egyet. Nem egészen értem a mondatot de ez nem is számit. Szóval ezt vettem ki belőle: ha csak max Nm eléréséig pörgetsz akkor erölködni fog a motor. Na ha erről van szó akkor ezt szeretném megcáfolni: ugyanis / PL: a két Fabia motorból leszűrt tapasztalat / egy motornál nem a lóerők száma a legfontosabb adat, hanem a forgatónyomaték alakulása. Legyen még egy példa: szívesen olvasok sportautó teszteket is most húzzunk elő egy Dodge Vipert ami ugye nem egy 100 lovas szekér. Nos ez a kocsika 6 sebességes váltóval van szerelve ami elvileg azt sugallja hogy a végsebességét a legutolsó azaz a 6-dik fokozatban éri el. Ha így lenne akkor a végsebességet a max lóerő-leadás közelében érné el a gép / magyarul kipörög a motor, majdnem a tiltásig, ami a max Le-leadás fordulatszáma közelében van /. Nos ez a fránya Vipera biza 5.-ben éri el a max sebességét, ha kapcsolsz egyet felfele akkor bizony visszalassul a szekér bő 15 km/h-át ami ugye meglepő. Ez azt jelenti hogy próbálod kiaknázni az autó maximális lóerőszámát, sajnos itt már cserbenhagy a motor, azaz a maximális Le eléréséhez szükséges magas fordulatszámon kevesebb forgatónyomaték jelentkezik / ami ugye még elég volt 5.-sebességfokozatban de viszont már kevés 6.-ban /. Ugye senki sem gondolja hogy egy sportautóba takrék illetve kímélőfokozatot épít be a gyártó / jelen esetben arról van szó hogy kicsit pörgősebbre vették a motort mert elsőre a nyolc lityis gép nagyon erősre sikerült és szétszabdalta a váltókat - a végáttételt értékét növelték a pörgősebb motor miatt, de a 6.-sebességet változatlanul hagyták, ezért fordul elő ennél az amcsi gépnél hogy 6.ban kicsit lassul /. Igaz ugyan hogy 5.-ben gyorsabb, de ha elhagyjuk a sík utakat akkor itt szépen visszalassul a gép, de ha 6.-ban kapcsolsz akkor ugyanazon az emelkedőn / már ha van olyan emelkedő ahol bő 250 felett lehet menni :) / a motor épp beleér a max forgatónyomatékleadáshoz szükséges fordulatszámtartományba ezért tartani fogja a kocsi azt a sebességet amivel nekimentél a bő 300 km/h-ra tervezett emelkedőnek. Persze ez csak mese volt de ha reálisan nézzük akkor a valós éleből is meríthetsz példát... persze csak ha akarsz.. na én végleg lezárom ezt a lóerő kontra forgatónyomaték témát mert mindenki úgy keni a gépét ahogy az neki tetszik.
Erga628 [Sat Oct 26 20:09:20 2002]
"Nem tudom jártál-e már Zala megyében"

Ezt ugyan nem nekem írtad, de hadd válaszoljak: igen, sőt, Nagykanizsán lakom. Merre laksz Te? Itt Zalában?

Ja! Fabia: az, hogy 1100 kg fölött van, nos, az a szégyen, nem amit Te említettél. Egy 1.6 16V-s Renault Clio 1015 kg és az egyik legbiztonságosabb kiasutó. És megy, mint golyó. Úgy látszik, ezért ilyen lomha a Fabia! Még a 100 lovassal is szerényen megy, nemhogy a 68 lovas őskövülettel?! A VW nagyon-nagyon leszerepelt a világ autógyártói előtt az utóbbi években: a hőn hirdetett minőség mítosza szertefoszlott, a VW-ek a 80-as éves Alfáinak színvonalára estek vissza; a PDTDI szakértők szerint mellérúgás volt: esnek szét - és akkor még finom voltam. Tény, hogy nagyon jól mennek, de iszonyat szerény a minőségük. A hangjuk is már-már sportos, de szerencse, ha az első szervizen nem kell komolyabban belenyúlni!
Amit viszont a németek tökélyre fejlesztettek: a minőségÉRZET. Beülsz és szinte elvarázsol a sok nemes anyag, a pontos illesztések, az illatok, az ergonómia, a precizitás. Kár, hogy ez a motortérben nincs meg. Az elavult, igen magas fogyasztású motorok, a nagyon megbízhatatlan szerkezetek engem nagyon kiábrándítottak. Képzeld, pár éve még nagy németautó-rajongó voltam, de a VW-csoport ábrándított ki nagyon: pl. Japánban 15 éve is minőségibb kocsik készültek, mint germán földön napjainkban... Az én Mégane 1.6 16V-om is simán jobb egy Cordobánál, vagy egy 1.6 Golfnál. A Fabia annyira fapados volt, mikor vezettem, hogy (mert akkor még Suzuki Swiftünk volt) nem is hittem el, hogy van a Swiftnél keményebb autó. De van! Ez az. Az ember feje folyton dülöngél benne, annyira túlcsillapított a rugózása és valahogy furcsa az egész. A kuplung nagyon rossz, a váltó nagyon jó. A belső nagyon jó minőségérzetet ad, kár, hogy a gázpedálra lépve (1.4 MPI) már nem ez volt az érzésem: felhördülés, gyorsulásmentesen.
Ne érts félre, nem különösebben tartom jó kocsinak a Mégane-t, de a legtöbb német kategóriatársánál sokkal jobb. Rugózása inkább hajós, mint autós, és sokkal jobban megy. Fogysztása olyan 30%-kal kisebb a VW-konszernes társainál.
Megértem, miért nem szereted, ha egy kocsit pörgetni kell: mert a németeket nem lehet pörgetni. Olyan hangjuk lesz, hogy az ember fülét sérti és nem mennek jobban. Mondd, milyen japán autót vezettél már? Mert javaslok pl. egy 1.6 VVTi Corollát, vagy a gyenge 100 lovas német kocsi után akár egy 1.6 16V Xsarát (utálom a Xsarát, de jól megy, na)! Na, akkor megtudod, mi az a kis fordulaton is megfelelő nyomaték. Bár ha igazán nyomatékra vágysz, ott az új, 2. generációs common-rail Alfa 147-es...

A nagykapornaki lejtőn történt Punto-Corolla csattanásra: ez mutatja, hogy SEMMIT NEM ÉR AZ NCAP-BESOROLÁS! Ha két autó ütközik, EGYETLEN dolog van, ami eldönti, ki marad életben és melyik autó hogyan törik össze, és ez nem más, mint: a KONKRÉT ütközési szitu... Bele lehet C-Mercibe is úgy csattanni Suzuki Balenoval, hogy a Balenos haja szála sem görbül, a Merciben mindenki meghal. Ugyanis az NCAP egy sablon alapján mér, mely a való világban vajmi kevés esetben jelenik meg, mint körülmény, ilyenformán egyáltalán nem meglepő, hogy egy Punto taccsra tesz egy Corollát. Miért ne lehetne ez? Egy eset a sok közül...

Na, bocs a sok németautó-szidás miatt, de szeretném hangsúlyozni, hogy maguk a németek ábrándítottak ki: egyre szarabb termékeket gyártanak. Sok németautó-tulajt ismerek, vannak, akik istenítik a Golfjukat és vannak, akik szidják, mint a bokrot és eladják, majd vesznek egy japán kocsit. Ez pedig arra utal, hogy vannak nagyon megbízható német kocsik és nagyon megbízhatatlanok, vagyik a VW nagy szórással dolgozik, vagyis nem működik a minőségmenedzsment osztályuk, rossz a gyártásszervezés, hanyagok a beszállítók és a velük szember támasztott elvárások. A Fabia helyett miért nem vettél egy 1.6 16V Clio-t, hogy csak egy példát modjak? Csak mert MINDENBEN jobb autó, mint a Fabia. Szeretném ezt kicsit részletesen leírva látni.
Ha pedig japánautó-tulajdonosokat kérdezek, csak elégedettséggel találkozom. Senkinek semmi baja (a néhol valóban meglévő) pörgősséggel, mert megnyugtatja őket; biztonságérzetet ad, hogy a kis szikronizációs időkkel dolgozó, pontos váltót pillanatok alatt visszaszúrva kisebb fokozatba máris bátos és végig húzóképes előzéselbe kezdhetnek a hosszú áttételek miatt. Meg mintha elavulnának: egy IV.-es Golf már egy kis, csetva autónak tűnik a városban, a hajdani finomsága már inkább kultúrálatlanság; és ha egy azonos árú 307-essel hasonlítjuk össze, csúnyán alulmarad.

Nekem kb. ezek az érveim egy japán (vagy nem német) autó mellett. Kíváncsi vagyok a Te véleményedre is az általam leírtakkal kapcsolatban! (tudom, kapni fogok a fejemre, de nem baj:-))

Üdv.!
Erga

Ja, bocs a 2 részlet miatt!
Erga628 [Sat Oct 26 20:09:05 2002]

Kedves Zsuppi!

Gyakran olvasgatom ezt a fórumot és azt tapasztalom, hogy kevés olyan ember van, aki némi hajlandóságot mutat véleménye megváltoztatására; Te talán ilyen vagy, ezért most az a ritka pillanat következik, amikor hozzászólok.
Őszintén szólva én japánautó-hívő vagyok. Te német. Úgyhogy kezdhetjük is a vitát! :-))
Kissé az az érzésem, hogy pl. a biztonságot tekintve az utóbbi 10 év kiesett számodra... A mai összes japán autó 4 csillagos, a Honda a világ legjobb gyalogoselütéseit produkálja, sőt, a Renault vezetésével a franciák a földbe döngölik a németeket. Miféle vadparaszt felfogás az, hogy "az az ótó a biztonságosabb, amelyikbe többa zanyag, bazzeg", vagy hasonló?! Mondd, hol élsz? A biztonság ma teljesen másról szól. Pusztán technika kérdése. Könnyű és az acélnál jóval kedvezőbb reológiai tulajdonságokat mutató műanyag és kompozit anyag kerül ma felhasználásra, mint 10 éve pl. És nehogy azt hidd, hogy az a kocsi a biztonságosabb, amelyiknek merevebb a kasztnija! Az a biztonságosabb, amelyiknek jobban gyűrődik a kasztnija, mimellett szilárd marad az utasfülke. Hiszen az emberi test biomechanikája szempontjából pont az a kedvezőbb, ha minél LASSABBAN LASSUL a test az ütközéskor, vagyis minél inkább a kasztni gyűrődik (vagyis a lemezek gyűrődése emészti fel a mozgási energia zömét). Gondolj csak bele: nekimész egy harckocsival egy másiknak. Milyen bikakemény, erős, messzív dögök és akár 20 km/h-s ütközéshél olyan agyrázkódást kapsz, hogy belefeketedsz:-( Ha nekem azt mondanák, hogy választhatok egy kocsit, amivel 25 km/h-val kellene ütköznöm, egy puha kocsit választanék. Pl. Swift, vagy Trabant. Mindkettőnek hosszú és könnyen gyűrődő eleje van; nekem nem esne bajom. Más a helyzet nagyobb sebességnél. Itt már kell a légzsák, meg a komoly energiaelnyelő zónák... Én egyébként Renault Mégane-t használok, mely ilyen szempontból a topon van. És ha már itt tartuk: légyszi említs egy német 1.6-os benzinmotort, mely ilyen nyomatékos és kultúrált! És ennyit fogyaszt! Golf IV. 1.6 8V: minősíthetetlenül vacak alkotás, gázadásra összecsörgi magát; volt hozzá szerencsém.


Bibi [Sat Oct 26 17:35:17 2002]
Sziasztok:))
Rég jártam erre, hogy vagytok? :)
Adjatok tanácsot, érdemes-e Autolok márkájú kormányzárat vennem Peugeot 206-ra? Úgy érzem, mivel egy méretben gyártják, egy kicsit nagy a kormányra. Ennek ellenére nyújt megfelelő védelmet?
A haverom Mercijére pont jó, de a 206-ra kicsit "túlméretezett". Belevágjak?
Kösz a válaszokat előre is:)
Balesetmentes közlekedést nektek:)
Szablya [Sat Oct 26 16:31:31 2002]
Zsuppi:
Elsokent senkinek! sem javasolom a 184-el menjen orszaguton foleg ne egy Fabiaval!
Masodsorban nagyjabol igaz amit leirtal,avval egeszitenem ki, hogy a le is szamit,ha erolkodnie kell az autonak s nem csak hajtunk egyet.Az hogy kinek mi tetszik,illik a vezetesi stilusanak, dontse el,izles kerdese,hogy valaki szeret porgentni (egeszseges hataron belul) es ehhez kapcsolodoan valtogatni, avagy inkabb a kevesebb valtast es az alacsony ford.szamon jelentkezo nyomatekot valasztja.De az idealis az ha a ketto egyutt jelentkezik.Egy extrem pelda: a sport autok motorjanak telj,ill.nyomteka magas ford.szamon jelentkezik,de lehet egy Porscheval 50nel 5.ben haladni s intenziven gyorsitani meg valtas nelkul is. :-))
Zsuppi [Sat Oct 26 05:49:37 2002]
Szablya:

Való igaz hogy az erő a 16 voltos mociknál magas fordulaton jön meg, de ha a lendületes illetve dinamikus autózás elérése a cél akkor nem minden esetben kell a legnagyobb lóerő eléréséig pörgetni a motorokat. Talán a japán motorok lehetnek az ellenpéldák / ez nem jelent rosszat, lehúzást, fikázást /, ezeket kell sőt muszály / egyébként kedvelik is / pörgetni, mert a maximális forgatónyomaték és az elérhető legnagyobb teljesítmény fordulatszáma eléggé közel esik egymáshoz / mintegy 1000-1500/1/min ez a tartomány /. Ha előhúzunk mondjuk egy európai motort akkor megfigyelhetjük hogy a max forgatónyomaték azért kisebb fordulatszámokon jelentkezik, míg a max teljesítmény itt is magas fordulatszámon érhető el / ez a tartomány jónéhány esetben 3000/1/min /. Ezek alapján tényleg nyugodtan állíthatom hogy nem minden esetben kell a dinamikus autózáshoz magas / nálam ez 4000/1/min-nél kezdődik / fordulatszámokon pörgetni a motorokat / most az egyszer vonatkoztassunk el a gyártóik nemzetiségétől /. Ugyanis ezt bizton állíthatom neked hogy pl egy kiskategóriás autónál nem a lóerők száma a döntó, hanem a nyomatékmaximum alakulása, ez döntően befolyásolja a menetteljesítmények alakulását. Írok ide példát is: / most megint a Fabia-val fogok jönni / nézz meg két Skoda Fabiat, legyen a "gyengébb" az 1.4 16V 75 Le, az erősebb pedig az 1.4 16V 100 Le. Szerinted a kettő közül melyiket adják olcsóbban és melyikkel lehet dinamikusabban közlekedni? Kipróbáltam mindkét motorverziót és igazat kellett hogy adjak a Skoda-értékesítő úriembernek. Nos a látszólag gyengébb 1.4-es a magasabb forgatónyomatékát 2500-3000/1/min körül mindíg szívesen a vezető rendelkezésére bocsátja, míg az erősebb biza csak 4400/1/min-nél hajlandó megmutatni valamit magábó. Ezek után csak az a döbbenetes a dologban hogy ha emeljük a fordulatszámot /mondjuk 5000/1/min/ akkor is többet ad le /Nm/ a gyengébb motor az erősebbnél. Szóval nem elég hogy gyorsulásban megveri, de még magas fordulaton is odaver a 75 lovas verzió a 100-as nak. Ja és a 75-ös pár ezer forintal drágább a 100-as verziónál mert ebbe a gyár / önszántából és nem extraként / beletette a kipörgésgátlót. Végsebességet nem mértem de legyen annyi elég hogy a rendőrtesvérem / természetesen csak próbaként Zalaegerszeg külterületén az Újkanizsai úton a gyengébb 1.4 68 lovassal mért meg 184 km/h-val / nekem 190 fölött mutatott a szerencsétlen óra / Szóval szerintem a nyomaték többet számít a lóerőnél, ez egyszer már bebizonyosodott a dízel motoroknál, aztán a turbós benzineseknél és talán lassan mostmár érvényesülni fog a sima szívómotoroknál is.
Szablya [Fri Oct 25 19:16:04 2002]
Zsuppi:
Valo igaz rendszeresen olvasok -jo par- autos ujsagot,de nem vagyok a szocsovuk.Az Almeraval kapcsolatban szemelyesen joval elobb tapasztaltam a leirtakat,mint hogy azt az ujsagban kozoltek.Altalaban amirol irni szoktam, az szemelyes tapasztalas,mivel amit lehet azt kiprobalok s szerencsere sokhoz van lehetosegem.
A magas fordulatszamnal nemcsak a nyomatekrol volt szo,hanem a teljesitmenyrol is (le) s ha ezt is figyelembe veszed nyugodtan ki lehet jelenteni,hogy altalaban a 16v motorok magas ford.szam mellett uzemelnek optimalisan.Nezo pont kerdese,hogy olyam motoroknal,melyeknel altalaban a leszabalyozas 6000 ford kornyken van,a 3700-4100 ford ertek magas-e.Szerintem mindenkepp a felsobb tartomanyok s egy-ket szaz ford.nem oly nagy kulonbseg.
A tomeggel kapcsolatban ismetelten:
Minden autogyar igyekszik minel kisebb tomegu autokat kesziteni-minden modell valtozatban! Lsd.uj Volvo D5 motor stb.Az autok tomege s tudasa nem egyenes aranyban nott az evek soran! A biztonsaggal kapcsolatban a par evvel ezelotti japan kocsikra igaz volt,de ma mar a japan kocsik hozzak az atlag biztonsagot s neha kiemelkedot! (Yaris,Accord) ezt ugy irom le hogy nem vagyok japan auto hivo (sot) s szamomra nagyon fontos a biztonsag (Megane-t hasznalok).
Azt te sem gondoltad komolyan,hogy "..csak azert gyorsulnak jobban s fogysztanak kevesebbet,mert kisebb tomeguek".Ez egy nagyon osszetett dolog,totalis leegyszerusitese! Hadd ne irjam le (hogy a tomeg csokkentesen kivul-ami nagyon fontos) mitol gyorsul jol s fogyaszt keveset egy auto,mert tobb klaviatura elkopna addig . :-))
Tobbszor leirtuk itt a forumban, hogy barmely! auto biztonsagarol csak a laboratoriumban (megismetelhetoen) vegrehajtott biztonsag elemzeseket (tores eredmenyek) lehet figyelembe venni,igy az altalad leirtakhoz csak annyit hogy remelem mindenki epsegben kiszalt,valamint egy extrem pelda (ilyet szerintem barki tudna mondani,ujsagban is benne volt) par evvel ezelott pesti also rakpart, S Merci kontra Kis polszki frontal -na na, hogy mindket totalkar- s vajon melyikben haltak meg? Megse kezdett el filozni senki a Merci biztonsagan.
A muanyag sarvedovel kapcsolatban leirtakkal egyet ertek,azert batorkodtam emliteni,mert egyreszt a tomeg csokkentes volt a tema masreszt ugyen nem csak autok vesznek reszt a kozlekedesben(biztonsag).
Burnya:
En nem nagyon hasonlitanam ossze a PD TDI-t a tobbivel,mivel az ugynevezett adagolofuvokas (PD=pumpe duse) a tobbi meg common rail rendszeru.Azert a HDI-k elegge elismertek, ja es a D5-t sem felejtenem el.
Gábor [Fri Oct 25 15:42:38 2002]
Kedves Burnya!
A véleményem a hozzászólásodhoz az, hogy nem minden a lóerő!
Zsuppi az előbb fejtette ki, hogy ha a kis lökettérfogathoz nagy teljesítmény tásul akkor a max. nyomatékot és teljesítményt magas fordulaton "ébred" ami a mindennapi használatban nem előnyös, ezért vannak olyan motorgyártók, akik a nagyobb teljesítményt inkább nagyobb hengerűrtartalommal hozzák ki, természetesen nagyobb nyomatékkal.Ezért mondanom sem kell nem lehet egy 2l-es és egy 1.6l-es 160Le-s motort összehasonlítani, mindkettő szívómotor.
Vajon miért csinál a Saab 2l-es turbómotort 150 Le-vel? Nem véletlen, hiszen egészen más, mint a szívómotor 150-Le vel.
A diesel motorokról is eltér a véleményünk. Sok rosszat hallani a VW motorjairól is, azt mondják túl vannak hajtva, nem egy embertől hallottam.
Nem tudom a magasabb technikai szintet hogyan értetted.

Üdv.

Gábor
Varesz [Fri Oct 25 13:03:28 2002]
Sziasztok' Érdeklődni szeretnék 1.3-as négyütemű Wartburgról. Van valakinek ezügyben tapasztalata. Mi a véleményetek róla. Nem ismerem, de ilyen kocsiban gondolkodom. Segitségeteket előre is köszönöm.
[email protected] [Fri Oct 25 11:28:39 2002]


[email protected] [Fri Oct 25 11:27:15 2002]
Sziasztok, Tudna nekem segíteni valaki? Olyan embert - céger keresek, akik autóépíéssel foglalkoznak, esetleg vizsgáztatják a kész gépeket.. sima netes elérhetőségek is jók lennének... köszi!! [email protected]
Burnya [Fri Oct 25 08:44:10 2002]
Kedves Zsuppi!
Ilyen nincs hogy ne jöjjön senki az ADAC vagy TÜV vizsgálataival. Az ADAC és TÜV elismerik a japán autók jó megbízhatóságát. 1990-es évek elején még a TÜV kezdte elöször elismerni pl., hogy a Toyota a legmegbízhatóbb kocsi. A gyárból kikerült új autók esetében is elismert tény, hogy a japán autók közt sokkal kevesebb a gyári hibás autó. Ezenkívűl meg lehet nézni, hogy egy Honda hányszor hívott vissza típust, illetve a Mercedes hányszor. Hát érdekes, nem? Egyébként nekem a VW a kedvenc autómárkám, mert az adott 4-5 japán típus után minden kategóriában a legmegbízhatóbb nem japán autó. A Honda egyébként 10-15 évvel ezelött elkezdett olyan motortechnikát nagyszériában eladni, amit egy BMW még a mai napig sem tud útolérni (Honda Civic VTi 1.6-os 160 LE-s, szívómotor, 15 éve). Hány km után kell egy BMW-t kompresszióállításra vinni? És mennyi után egy Honda-motort, ami 8500-as fordulatig pörög? Más: Szerintem, a világ legjobb dízelmotorjai a PD TDI-k a VW-konszerntől. Se a HDI-k, se a TDCi-k, se... nem éri el azt a technikai szintet, mint a PD TDI, vagy sima TDI-(VW levédte). Meg lehet nézni a paramétereket. És nem megbízhatatlanabbak, mint a többi, csak magasbb színvonallal.
Összefoglalva: ha benzinmotor, akkor Honda, ha dízel, akkor VW. Ehhez lehet tartani magunkat. És ha nem hiszünk e soroknak, kérdezzünk meg egy igazi szakértőt.
Zsuppi [Thu Oct 24 21:07:32 2002]
A Japán vagy egyéb nemzetiségű autókkal való szimpatizálás izlés és pénztárca dolga. Mindenkinek az egyéni szociális problémája, hogy a vélt, vagy valós minőségi és technikai előnyökért / Japán autók esetében / hajlandó e a magasabb vételárat megfizetni. Úgy gondolom, hogy a német és az olasz mentalitást mellőzve / hajtom amíg meg nem áll /, kis odafigyelés mellett a nem japán autók is hozzák a Japánok által teljesített futásteljesítményt és meghibásodási százalékokat is / ne jöjjön senki sem az ADAC vagy a TÜV vizsgálataival/.
Zsuppi [Thu Oct 24 20:38:40 2002]
Szablya

Mondataidból azt veszem ki, hogy rendszeresen olvashatsz autós-újságokat. Ezt a Nissan Almera-val kapcsolatos megállapításodból veséztem ki: 1.5-ös Almera tesztben olvastad ez 1000 százalék :) Egyetértek a 16 voltos ( 16V )motorokkal kapcsolatos fejtegetésedhez de azért kivétel is van: Audi illetve VW 1.6-ost nem kell 4000/1/min fölé pörgetned a max nyomaték eléréséhez(148Nm/3800
-as fordulaton) vagy említhenék egy hulladék Daewoo motort is 145Nm/3400-as fordulaton ( 16V!!!), esetleg egy Hyundai motort ( 143Nm/3200-on, jéé ezis 16 szelepes ), vagy mazda 1.6-os (143Nm/3700-on) és még az opel 1.6-os száz lovasát is ( 150Nm/3600-on ), vagy a Renault 1.6-osa ( 148Nm/3750-en ). Megnézheted a VVTI-s Toyotákat is mind 4000/1/min fölött adják le a motorok a max forgatónyomatékot, de egy kivétel azért akad ez pedig az Avensisbe átprogramozott 1.6-os 150Nm/3800-on, de tényleg csak ebben a modellben!!! Szóval láthatod hogy nem kell mindegyik motort magas fordulatszámon pörgetned ahhoz hogy dinamikusan haldhass, tehát hiába hasonlítgatod össze a 16 voltos motorokat sohasem fogsz hasonló értékeket kapni :( Néhány Japán kocsi csak azért gyorsulhat jobban és fogyaszthat kevesebbet mert alapvetően kisebb tömegűre tervezik azokat. Ez sajna meglátszik egy karambol után. Nem tudom jártál-e már Zala megyében....nos ha gondolod meginvitálhatlak az Autó Fatér kft-hez / a tulaj a legismertebb autómentős a megyében /. 3 hete kanalazott össze a Kapornaki emelkedőn egy pár hónapos Corollát ami szemközt vágott egy elsőgenerációs Fiat Puntót. Mindkét autó totálkáros lett, de a Puntoból még meg lehet menteni a motor-váltó párost és nem elhanyagolható dolog hogy a kicsi kocsi mindkét első ajtaja sértetlen és könnyen nyitható maradt. A Corolla eleje kb 40-45 cm-t rövidült, a motorterében már nem fog senki matatni soha többé és az autó jobb első ajtaja és a küszöb első fele eléggé megrogyott, és nem lehetett kinyitni a jobb első ajtót sehogy sem ( gondolom majd feszítővassal ). Ebből még én sem vonhatok le semmiféle következtetést, hisz ettől még biztonságos az autó de azért elgondolkoztató hogy a két kocsi közül a nagyobbik erősebben sérült. Akkor most jön a műanyag sárvédő: csattanás esetén a sárvédő ütközési energiát nyel el / nem túl sokat hiszen csak kifeszített lemez, majd ezután a hossztartó veszi át ezt a szerepet /. Ha műanyagból készül akkor ez a megállapítás nem igaz, ebben az esetben a sárvédő helyett a már alapesetben a megerősített hossztartóra hárul az ütközési energia elvezetése illetve elnyelése. Mindkét megoldás egyformán biztonságos, de kis koccanás esetén nagy különbség van a lemez és a műanyag sárvédők között. Lemez sárvédő esetén: a sárvédő behorpad, javítás: csere és fényezés vagy kalapálás és fényezés / utángyártott lemez esetén jelentősen csökkennek a javítás költségei /. Műanyag sárvédő esetén: legszerencsésebb esetben / szinte 0 százalék / nem sérül az elem, vagy eltörik, vagy darabokra törik, javítás: vagy a drága műanyaghegesztés-ragasztás és festés / szinezett műanyag esetén ez nagy szívás /, vagy a szintén költséges elemcsere / ebben az esetben nincs utángyártott elem, csak a drága gyári cucc /. Szóval tényleg biztonságos a műanyag illetve az alumínium alkatrészek, lemezek használata de eléggé költséges a cseréjük.
Bernadett [Thu Oct 24 18:48:46 2002]
Köszönöm a válaszokat. :) Puszi
Szablya [Wed Oct 23 19:30:09 2002]
Zsuppi:
Egyreszt csak ismetelni tudom korabbi irasomat,hogy a loketterfogat szamit a legtobbet,ez torvenyszeruseg!
Valamint a "porgetessel" kapcsolatban: az osszes! 16v rendeszeru motor magas fordulatszamon adja le mind a le-t,mind a nyomatekot, mert ez a tulajdonsaguk! A kulonbozo markakhoz tartozo,azonos loketterfogatu 16v-s motorokhoz hasonlo ford.erteket fogsz kapni = nem kell Colinnak stb. lenned,de a ford.-nak magasan kell lenni,ha haladni akarsz.
Ezen hatranyuk ellen talaltak ki a vvti-t es a tobbi ilyen jellegu megoldast, azaz probaljanak meg alacsony ford.ellnere nyomatekot s loerot biztositani.
Pl.Nissan Almeraval alig lehet befordulni kettesben egy mellek utcaba.
Ma mar nem "szegyen" a konnyu auto! Nem lehet egyenloseg jelet tenni a nagyobb tomeg es esetleg a magasabb minoseg koze!
Miert? :ma mar szeles korben elterjedt a konnyufemek+muanyagok hasznalata az autok gyartasanal! S ez nemhogy csokkentette volna de novelte! az autok biztonsagat! Lsd. muanyag sarvedok,plexi A oszlop (Volvo), aluminium futomu alkatreszek s nehol teljes vazszerkezet (Audi), magnezium muszerfal merevitesek stb.
Biztonsag teren a (nagyobb)tomegnek a jelentosege akkor nagy, ha ket nem kozel azonos tomegu auto frontalisan utkozik,mert a kisebb tomegunek joval nagyobb a sebbesseg valtozasa=serulesi valoszinusege! A statisztika szerint altalaban hasonlo kategoriaju autok utkoznek mar csak az eladott darabszam miatt,s nem is az esetlegesen kamionnal,vagy S Mercivel torteno utkozesekre keszitik fel a karosszeriat.
Mivel,meg nem keszult toresteszt a (uj)Corollarol felelotlenseg kijelenteni,hogy a Fabia jobb nala!
Bernadett:
Ha nem vet fel a penz,s nem tul sokat hasznalod a kocsid a varoson kivul, s nem szaguldasz, akkor a lenyeg, hogy teli gumi legyen!
Az autos lapokban minden evben vannak gumi tesztek, a tavalyi ujsagokban talalhatsz Neked megfelelo gumit,mert tudsz sulyozni a kriteriumok kozott.
Endre [Wed Oct 23 16:35:28 2002]
Ha valaki jól ért a súlyadó szabályaihoz, akkor szívesen venném, ha néhány mondatban leírná a lényeget, a márkakereskedésben, ahol az autómat vettem sajnos elég kevés információt tudtak mondani !

Zsuppi [Wed Oct 23 15:56:16 2002]
!!Bernadett!!

Igazándiból csak a Barum Polaris-hoz tudok hozzászólni, ebből a gumiból már két garnitúrát is elfogyasztottam. A múlt évben Skoda Fabia-ra tettünk fel egy garniturát, hóban-sárban-latyakban nem vettem észre hogy mászkált volna az autó, talán csak egy hátránya lehet szerintem: nem szabad túl korán, vagy túl későn levenni az autóról / száraz öszi illetve tavaszi időszak / mert gyorsan elkopik a futófelülete intenzív használat mellett. Tavaly 175/80 R14 méretben asszem 6000 Huf ért sikerült megvenni az ország nyugati felében. Igazándiból nem az ár volt a döntő, mivel elég nagy gépparkot pörgetünk szétnéztünk alaposan, Goodyeart, Continentalt, Michelint is kaptunk volna 10-17000 Huf között. Mivel a Barum futófelülete eléggé lágy gumikeverékből készült ezért választottuk ezeket. Ha a Barum mellett döntesz és megfelel a 155-ös R13-as illetve 175-ös R14-es méret akkor ajánlanám hogy nézzél be valamelyik nyugatmagyarországi Skoda-márkakereskedésbe mert már lassan 3 éve az ősz beáltával téligumi-akciót szoktak hirdetni. 2000-ben 175-ös R14-es gumikat felnivel együtt 10000 Huf ért adták, a 155-ös R13-as gumikat felnivel együtt meg 8000 Huf ért. Tavaly az egyik kollégám 175-ös R14-es gumit felnivel együtt 13000 Huf-ért vásárolt szintén Skoda kereskedésben. Szóval ha szimpi a gumi, akkor egy telefont, vagy személyes érdeklődést megér szerintem.
Amon [Wed Oct 23 15:11:03 2002]
Sziasztok!
Már régóta nem írtam a társalgóba,de úgy látom most már "évek" óta folyik a küzdelem a digó és a japcsi között! :)
Persze ez nem baj,legalább nincs az a nagy pangás,mint máskor!
Éppen ezért,most nem ebben a témában írok.(Ja,és sajna nincs is tapasztalatom a két autóval kapcsolatban!)
Bernadett pedig már lassan két napja nem kapott választ gumis kérdéseire!
Ja,és szegény Miki sem!
Sajna erről (92 LE-s HDI motor),egyelőre én sem tudok semmit.
Szerintem azért vannak különbségek gumik között,és ez nem csak az árra vonatkozik.
Sajnos (és ez nem a Te hibád!)ebben az esetben is,mint mondjuk autóvásárláskor a legfőbb szempont az ár,és ha lehet,akkor igyekszik mindenki az olcsóbbak közül választani!
Szóval nem könnyű tanácsot adni,azt is mérlegelni kell milyen autóra veszed,mennyire fogod majd kihasználni a téligumit!
Igazából a felsoroltakból a Barum és a Kormoran márkáról hallottam,ezek tényleg viszonylag olcsók,minőségre persze azért gyengébbek,mint egy jobban csengő és persze drágább gumi!
Nagyon sok szempont szerint szokták megvizsgálni a márkákat!
Pl.:tapadás hóban,vizes aszfalton,fékút hossza stb.Nem könnyű dönteni,ha van ismerősöd aki ért hozzá,akkor kérd ki más véleményét is.
Jani:
Ha egyébként tetszik a C3-as és megvan a rávaló,akkor szerintem nyugodtan megveheted a feleségednek HDI motorral is.
Üdv mindenkinek!

zsuppi [Tue Oct 22 19:38:51 2002]
Javul a Corolla: alap Stiloban nem széria a légkondi, csak egyes kereskedők adják alap autóikba ingyen, egyébként meg 225000 pénz. Szal kérem az asztalra csapni keményen és követelni ingyen azt a klímát!!!!
zsuppi [Tue Oct 22 19:28:25 2002]
Tiszteletem Erga628.)

"Ez egy alapvetően buta felfogás, mellyel abbéli hitedet erősíted meg, hogy az az autó biztosít kellemesebb vezethetőséget, aminek nagyobb a nyomatéka"

No no. Valamit rosszul raktál össze velem kapcsolatban. Mivel le is írtam hogy a Fiat gyengébb forgatónyomatékban /is/ ezért nem igazán értelek meg a nagyobb forgatónyomaték ügyben. Mivel 1.6-os 100 lovas és 1.4 68-100 lovas autókat is használok folyamatosan ezért van egy pici tapasztalatom vezethetőség illetve használhatóság tananyagból. Szóval az a lényeg hogy biza pörgetni fogod te az 1.4-es Corollát ha megpróbálsz mondjuk csak lépést tartani egy 1.6-os százlovassal / volkszwágeneket és skodákat hajtogatok, azaz németautó párti vagyok, nem olasz és nem japán figyelem! szóval pártatlanságra vagyok ítélve/, mert ugye az a pár nyútonméter amit az 1,6-os plusszba termel az itt viszont maradéktalanul jelentkezik. Most nem cáfolom meg magam....... térjunk vissza a Stilohoz: az ezelötti mondatomban leírtak jelen esetben fordítva jönnek ki, azaz a Stilo sajna gyengébb forgatónyomatékban mint a Corolla és Fiat motor karakterisztikáján sem tudtak már javítani / Putohoz tervezték kérem /, de bevetettek egy apró kis cselt: 6-os váltó kérem szépen. Azaz ha nem pörgeted 4 ezer/1/min fölé a Corollát, akkor a kis egykettes Stilo / eléggé pörgetve / simán megfogja a rövidebb hatos váltója miatt. Nézd csak meg a két autó gyorsulását és rájössz hogy igazam van: Stilo 0-100 km/h 13,4 s, Corolla 0-100 km/h 12 s. Szal érdekes hogy egy ezerkettes, 17 lóval gyengébb és szerényebb forgatónyomatékú olasz szekér csak 1,4 másodpercel kap ki gyorsulásban. Most jön a fika: szégyen és gyalázat egy ekkora Toyotától hogy ilyen motorral és jó felszereltséggel mindössze 1,2 tonnát nyom. Talán mégis csak spórolnak valahol azok a japánok. Vessük össze egy nem fiat termékkel: Egy Csodácska Fábia 1,4 es 68 lóval Comfort, tehát alig jobb mint fapad felszereltséggel kiskategóriás autóként 1140 kg-t nyom, ja és veri a Corollát merevebb és biztonságosabb utascellájával. Hja kedves olvasók biza még léteznek leheletvékony lemezzel készülő autók is a Suzuki Swiften kívül is.)) Na és most jön a vége: nem vagyok japcsikocsi gyűlölő, de ha ésszel gondolkozok akkor rájövök hogy a francnak se adok ki bő félmillió forinttal többet egy hasonló karakterisztikájú / erősebb motor de gyengébb futómű és gyengébb felszereltség / autóért, amit ha überelni akarok dinamizmusra akkor rádobok 200000 ft-ot a Stilo végére és máris van egy 1,6-os kocsim amivel nem fog lépést tartani a Corolla. Ja és a biztonság : Stiloban már 6 légzsák van alapban és van bent még klima is a meleg és bágyasztó nyári napokra, jaj de kínos hogy nem rendelhetünk függönylégzsákot a Corollába és még a francos klímáért is még 180000 ft-ot kell lepengetnünk okt 04 és nov 30 között különben 270000 pénz az ára. Na részemről egyenlőre ennyi. Üdv all...
zoli [Tue Oct 22 17:58:14 2002]
Miki: 1.4 16v/92le/ peugeot?
165le már nem is elég?
vagy esetleg combo?
Erga628 [Tue Oct 22 09:16:21 2002]
Corolla vs. Stilo: 1 strigula a Corollának.

zsuppi!

"hogy ha nem pörgeted mindíg agyon a vvti motort akkor csak annyit hoz kábé mint a Fiat féle egykettes"

Mondd, miről beszélsz? Mi az, hogy agyon? Ez egy alapvetően buta felfogás, mellyel abbéli hitedet erősíted meg, hogy az az autó biztosít kellemesebb vezethetőséget, aminek nagyobb a nyomatéka. Nos, ez messez nem így van, de hogy a konkrét példánál maradjunk. A két kocsi nyomatékmaximumának különbsége 800 /perc, vagyik egy gyér alapjáratnyi, azaz: gyakorlatilag semennyi. És a Fiat 1.2 16V motorja köztudottan az, amivel csak és kizárólag üvegen lehet közlekedni. A VVTi technika miatt a Corollát szélesebb frsz.-tartományban lehet használni, az összeszerelés - ahogy Te is említetted - jobb. Meg a presztízse is, amit nyilván tudatosan építettek, a megbízhatósága is, a garanciális feltételei is, meg azért mégsem olasz autód van (ez nem volt szép tőlem:-)). Az összes elem, ami a kocsi kezelhetőségében, vagy az aktív biztonságban játszik szerepet, sokkal jobb/finomabb a Toyotában. Üdv.!


zsuppi [Tue Oct 22 06:13:05 2002]
Corolla vs Stilo: árak szempontjából egyértelmű Stilo, meg felszereltségük miatt is. Eddig ugye 2:0. Minősége miatt egyértelműen nyerő a Totoya, 2:1. Felhasznált anyagok /izlés dolga/ azért jobbak a Stiloban, 3:1. Biztonságra simán adjuk meg az egált, 4:2. Menettulajdonságok alapján nem egyértelmű a helyzet: a Corolla motorban ugye erősebb, de a Fiatnak jobb /csillapítottab, nyugodtabb/ futóműve van, 5:3. Tehát aki közlekedni akar, /nem folyamatosan 180-al lépni mindenhol/ az lazán bevállalhatja a Stilot mert ugye a M7-en sem lépnek jobban mint 150 / van kivétel sajna / azért egy harmatos félórát kergethetjük 170-el is, de ez nem igazán erre való. Totoya: hihetetlen csoda csilla-villa vvti motorka / mert ugye egynégyes / böb majdnem száz lovam van / über folkszwágenmajmolás /. Lehet hogy van 97 ló / ugye annyi? asszem igen / de az a fránya forgatónyomaték az itt sem valami fényesen sok / talán kicsit inkább sokk 130 Nm Stilo meg 114 Nm/. Lefordítom: Stilo: 80 Le 5000/1/min és 114 Nm 4000/1/min. Totoya: 97 Le 6000/1/min és 130 Nm 4800/1/min. Ez annyit tesz hogy ha nem pörgeted mindíg agyon a vvti motort akkor csak annyit hoz kábé mint a Fiat féle egykettes. De mivel hétköznapi ember vagy és nem Colin Mcrae vagy Gilles Panizzi ezért érzésre sem fogsz jobban menni a Corollával mint a Fiattal. ZÁRÓ AKKORDOK: engem mondjuk idegesít az utóbbi években kialakult Totoya külső és belső dizájn. Nagyon precíz a japi kocsi összeszerelése, de csak szemnek kellemesek a felhasznált anyagok, ja és a műanyag elemek /középkonzol, apró, megbújó bizgentyűk műanyag elemei nagyon vékonyak/, látszik rajta a csak semmi pazarlás mottó. A Stilonál vannak elhanyagolt részletek, hanyagabb összeszerelés, de..... kellemesebb, barátságosabb a műszerfala, elnagyolt kidolgozásuak a műanyagjai és veri a Totoyát kárpitozásban / is /. Szal nekem ennyi... nem venném egyiket sem mert ez a kategória ezen az áron Magyarországon szabadrablásnak minősül, sajna nem német vagy holland fizetésünk van....
Miki [Mon Oct 21 22:43:36 2002]
Valaki tudja mikor jelenik meg a Peugeot 206-ba az 1.4 hdi 16v(92le)?!
Bernadett [Mon Oct 21 21:36:32 2002]
Téligumis gondom van. Tud valaki segíteni? Az autómra a Barum Polaris, Eurotec Snow Wolf illetve a Kormoran Snow Pro kapható számomra még elfogadható áron. A három közül melyiket válasszam? Nagy különbségek vannak közöttük? Egyáltalán mitől ér egy téligumi 10 ezret, a másik ugyanakkora pedig 30-at? Egyesek azt mondják, csak a nevet kell megfizetni, mások pedig, hogy igenis az egyik többet ér a másiknál. Ki mit mond?
Premieer [Mon Oct 21 17:28:04 2002]
Más valami, egész nyugodtan kérdezz, én a munkám során igen-igen kevés olyan emberrel találkoztam, akinek volt valami baja a YARIS-al, mikor még a szaloba dolgoztam. Ilyenek voltak, hogy neki nemtetszik a digitális óra, van aki meg teljesen oda van érte :-)))
Bár, szerintem is király.
Premieer [Mon Oct 21 17:28:04 2002]
Más valami, egész nyugodtan kérdezz, én a munkám során igen-igen kevés olyan emberrel találkoztam, akinek volt valami baja a YARIS-al, mikor még a szaloba dolgoztam. Ilyenek voltak, hogy neki nemtetszik a digitális óra, van aki meg teljesen oda van érte :-)))
Bár, szerintem is király.
Premieer [Mon Oct 21 17:26:06 2002]
Szia!

Bejáratósak a szokásos, 2500-3000km.
olajcsere 15.000km
Fogyasztás, 6l alatt vegyesbe.
Gyengéi?
Akár hiszed, akár nem, ilyen neki nem igazán van.
Egy érdekes dolog: Van egy ismerősöm, naponta jár
Ózdról- Pestre, van egy 1.0-ás Yaris-a.
Ő így csinálja: Ahogy megy Pestre, autópályán tövig nyomja a gázt, és padlóval megy végig, légkondi is ON, őt nem érdekli, hogy 1.0-ás az autó. Eddig van benne 450.000km, és nem nagyon volt a kopó alkatrészeken kívül vele semmi.
12 év átrozsdásodás van a YARIS-ra, a biztonsági szempontból, kényelmi szempontból a kategória éllovasa.
Mi kell még?
Ja és jó értéktartó.
Bubu [Mon Oct 21 15:06:44 2002]
Szia Premieer!Mennyi ideig bejaratosak?Olajcsere?Tenyleges fogyasztas...?Mire kell odafigyelni egy Yarisnal?/Mik a gyengei?Meg minden hasznos info erdekelne.Elore is koszi
Bubu [Mon Oct 21 15:06:28 2002]
Szia Premieer!Mennyi ideig bejaratosak?Olajcsere?Tenyleges fogyasztas...?Mire kell odafigyelni egy Yarisnal?/Mik a gyengei?Meg minden hasznos info erdekelne.Elore is koszi
jani [Sun Oct 20 23:46:30 2002]
Sziasztok!Van valakinek új citroen C3 1.4 HDI 16v kocsija?mi a véleményetek?(feleségemnek szeretném)mivel új tipus nem tudom mennyire jó !elörre is köszönöm
jani [Sun Oct 20 23:45:33 2002]
Sziasztok!Van valakinek új citroen C3 1.4 HDI 16v kocsija?mi a véleményetek?(feleségemnek szeretném)mivel új tipus nem tudom mennyire jó !elörre is köszönöm
Leslie64 [Sun Oct 20 20:12:33 2002]
CiVic. :)
Leslie64 [Sun Oct 20 20:09:58 2002]
Helló! Tud valaki tesztet az új Cicic Type-R-ről?
mt [Sat Oct 19 21:33:59 2002]
Sziasztok van valaki akinek beázik a Ford Focusa?
fiat [Sat Oct 19 15:30:13 2002]
Sziasztok.van valaki aki "autógázositásban" otthon van?
Premieer [Fri Oct 18 23:03:16 2002]
Bubu: Szívesen mesélek a toyotáról, csak mondd meg mi érdekel?
Premieer [Fri Oct 18 23:02:25 2002]
Bubu: Igen 2 autóm van,egy 13 éves STARLET többke közt! :-)))

Hölyg: Egy Opel sokkal, de sokkal rosszabb, mint egy Toyota, majd meglátod

Bajnok [Fri Oct 18 16:37:18 2002]
Mondd meg Ödönnek, hogy kapja be
sanyi [Fri Oct 18 09:44:50 2002]
Nem tudom mit erőlködik a Merci az új 600-assal, úgyse lesz jobb 500 lóerővel egy BMW-nél vagy egy AUDI-nál
BESENYI [Fri Oct 18 09:42:39 2002]
AZ E34-es BMW minden idők legjobb BMW-je!
BESENYI [Fri Oct 18 09:42:27 2002]
AZ E34-es BMW minden idők legjobb BMW-je!
Besenyi Sándor [Fri Oct 18 09:40:02 2002]
Szeretnék tudni 525i 24v 93-as évjáratú BMW-ről fontosabb infókat!
Bubu [Thu Oct 17 17:00:33 2002]
Szia Premieer! Koszi szepen az infokat!Ha tudsz meg valamit, szivesen varoma velemenyed, elsosorban Yarisrol.
Neked milyen autod van? Toyota?:-)
Bubu [Thu Oct 17 15:43:49 2002]
Szia Premieer, köszönöm az infokat!
Most mar kezdek meggyôzôdni, hogy jól döntöttem.
Neked is Toyotad van? 6 ev Toyotas multtal?:-))
Hölgy [Thu Oct 17 14:46:30 2002]
Kedves Espero!
CSak most olvastam a szándékodat, hogy használt Daewoot vennél.
Én lebeszéllek róla, eddig egy Lanossal jártam, az autó fél évesen már nyikorog, gond volt az alapjárattal, gyenge a motor, és erre igazán illik a fapados jelző.
DAewoo árban már kapsz Suzukit is. A Suzuki megbízhatóbb modell.
Ez csak magánvélemény.
Hölgy [Thu Oct 17 14:40:37 2002]
Sziasztok!

Látom a Toyota kérdés mindenkit felizgatott :))
Meghoztam a végső döntést, egy Astra lett, 4 hónapos.
CSak azért nem vettem meg a Toyotát, mert ha cégre akarja iratni az ember, akkor se a lízing, sem a tartósbérlet, sem a hitel nem jó. Nem lehet mindent elszámolni költségnek.
Azonban Toyotáról mindenkitől jót hallottam! Egyébként ha valaki Corollát akar venni részletre, akkor 3 év alatt összesen 194e Ft kamatot fizet ki! Ez nagyon előnyös!
Gróf [Thu Oct 17 14:29:03 2002]
Premieer,
Én mondtam, hogy a Corollában nagyon nagy a zaj 100-120 között. Ez nem a motorból jön, hanem valahol a bal visszapillantó környékéről. (saját autó (fél éves), saját tapasztalat. Ugyan ez a helyzet a kolléganőm Yarisával is.
Üdv!
Gróf
walter [Thu Oct 17 11:13:25 2002]
Csá! Mit szóltok ehhez az új Volvo xc90-es hez?

Bibi [Wed Oct 16 22:45:34 2002]
Sziasztok:)
Rég jártam erre:)
Mi a helyzet? Toyota vs Fiat? :)))
Tudtok valahol olcsóbban új téli gumit? Azt hiszem, kéne nekem:)) Melyik márkát ajánljátok?
Köszi:)))
Premieer [Wed Oct 16 18:25:53 2002]
lapar: ez egyfajta biztonsági funkció terepen menésnél, de így kicsit megnő a fogyasztás.

Gábor: Én azzal sem értek, hogy nagy lenne a Corolla szélzaja nagyobb sebessénél, szerintem ez inkább átlagos.
Avensis pedig más, sokkal drágább autókkal is felveszi a versenyt,
nagyon jó, nem zajos, kitűnő minden téren, szerintem ha normális helyről/től veszi az ember, nem lehet megbánni.

Bubu: Szerintem ránézésre fapados, de ha az ember ül rajta, semmi kényelmetlenséget nem tapasztal, nagy a lábtér, kénylemes nagyon az ülés, szóval ez a fapados dolog nem helyénvaló.

Ui.: A TOYOTA szalonok nem a szervizből élnek főleg meg, nagyon kevésnek mondható a kötelező szervizeken kívli javítások, nemhiába veszik sokan céges autóknak a TOYOTA-at....

De szokott lenni az Auto2-ben megbízhatósági statisztika, és az első 3 hely mindig a TOYOTA-é, asszem ezek magáért beszélnek....

Toyota-át egész nyugodtan vehet mindenki, én sokat láttam ilyen autót, de abszolút profi....

Tamás [Wed Oct 16 18:20:09 2002]
Sziasztok! Milyen tapasztalataitok vannak benzinkúti átverésekkel kapcsolatban? Nekem csomószor elfelejtenek pár ezret visszaadni, amikor kérem tökre fel vannak háborodva, de azért ideadják, kivéve amikor annyit kevernek, hogy már ők nem tudják, persze ha nekem sikerült követni, akkor hosszabb veszekedés után felháborodva adják a hiányt.
Bubu [Wed Oct 16 15:47:03 2002]
Szia Bandi bácsi! a japánok kitalaltak a technikat?
Bubu [Wed Oct 16 15:46:59 2002]
Szia Bandi bácsi! a japánok kitalaltak a technikat?
Bubu [Wed Oct 16 15:46:10 2002]
Szia Premieer! Ennyi ido alatt biztosan sok Yarissal talakoztal.Szerinted fapados auto?
Gábor [Wed Oct 16 14:41:47 2002]
Sziasztok!

Ha már úgyis a Toyota van porondon, lenne egy-két kérdésem.
Azt mondtátok, hogy az új corolla szélzaja elég nagy a kategóritársakhoz képest is.
A kérdésem, hogy Avensisnél hasonló tapasztalotok van-e?Mennyire zajos az uatastér?(futómű,szél stb)
A 1.8-as moci alacsony fordulaton hogyan mozgatja a kasztnit?
Válaszokat, tapasztalatok megosztását köszönöm.
Üdv,
Gábor
Gábor [Wed Oct 16 14:41:18 2002]
Sziasztok!

Ha már úgyis a Toyota van porondon, lenne egy-két kérdésem.
Azt mondtátok, hogy az új corolla szélzaja elég nagy a kategóritársakhoz képest is.
A kérdésem, hogy Avensisnél hasonló tapasztalotok van-e?Mennyire zajos az uatastér?(futómű,szél stb)
A 1.8-as moci alacsony fordulaton hogyan mozgatja a kasztnit?
Válaszokat, tapasztalatok megosztását köszönöm.
Üdv,
Gábor
Kozák [Wed Oct 16 11:57:16 2002]
Üdv. Emberek!

Valakinek tapasztalata Ford Explorer-ről? Benzin zaba, defekt, felborulás, meghalás? Szervízigény? Bedöglés, gazdi cserbenhagyása lakott területtől 30 km-re? Séta kúthoz? Egyéb?

Köszi!
Bandi Bácsi [Wed Oct 16 07:58:19 2002]
Sziasztok,

Bubu! A Yarisról csak annyit, Toyota. Nagyon jó minöségü autó, és a VVT-i motor is egyedülálló. Alacsony üzemeltetési költségű takarékos, jó dinamikájú.

lapar [Tue Oct 15 21:01:05 2002]
De ha más tud valami okosságot azt is szívesen veszem!
lapar [Tue Oct 15 20:59:58 2002]
Ha Toyotánál dolgoztál, meséld már el nekem, hogy a Hi-Lux-nál mi az a zárható első kerékagy.
Azt hittem ott kell az összkerék hajtást kapcsolni, de nem, azt belülről lehet állítólag.
Szóval így nem egészen értem.
Lx [Tue Oct 15 18:49:43 2002]
Premieer
Dehogy baj...
Premieer [Tue Oct 15 17:36:01 2002]
Sziasztok!

Viszatértem újra, remélem nem baj. :-)))

Szóval, én 6 évig dolgoztan TOYOTA szalonban, egy fél éve kerültem el, és akérki akármit mondd, én láttam a legtöbbet TOYOTA ügybe, és piszkosul jó autók.
Egész nyugodtan vegyen akárki YARIS-t, COROLLÁT, akármit ami TOYOTA, nem lehet megbánni, ha az autót nem ütötték-vágták.

Nekem is van egy STARLET-em itthon. :-)
Bubu [Tue Oct 15 09:19:12 2002]
Sziasztok! Szeretném megkérdezni,mi a véleményetek illetve van a e tapasztalatotok a Toyota Yarisrol?
Bubu [Tue Oct 15 08:57:28 2002]
Sziasztok!Szeretném megkerdezni mi a vélemenyetek, tapasztalatotok a Toyota Yarisról.
Colin McRae [Mon Oct 14 20:29:28 2002]
Uj Mégane II...hatt..dogos, meg minden, csípem is a Renault-ot, de...a 330 l-es csomagtartot mar kritizaltak a Golf IV-nel is, 1998-ban..Amugy meg tul sok elektronika, en ovakodnek tole..Inkabb mar lassan varhato lesz a 323-as mazda utoda, ugyhogy az se lesz kutya, ha mar csak a 6-osat és a 2-eset nezem...
Gróf [Mon Oct 14 10:00:32 2002]
Szablya!
Bocs, a Stilot nem ismerem (ezért is nem szóltam bele).
A lökettérfogat/teljesítmény/nyomaték mondatoddal csak egyet lehet érteni!
Gr.
Gróf [Mon Oct 14 09:58:27 2002]
No Japan!
Már évek óta "kulcsos" autónak használjuk az 1000-es yarisokat. Ez -gondolom tudod- , hogy mindenki üti vágja, soha nem ellenőrzik az olajszintet, keréknyomást, vízszintet, ha karcos, soha nem lehet tudni, ki követte el.
Mindezek ellenére még soha semmi baj nem volt vele. Egyszer sikerült az "anyósülésről" (állítólag véletlenül) lerúgni a legkondi valami műanyag nyekeréjét, amitől teljesen elázott az utastér. Ezen kívül semmi baj nincs (nem volt) vele. Csomagtartó: A VW Polo hasonló kategória (igaz nem vvti motorral) és jelentősen nagyobb a csomagtartója! Gondolom az a kérdés, hogy mire akarod használni. Én nem szeretném egy bevásárló kosárért átalakítani az utasteret és lecsukogatni a hátsó üléseket, csak hogy beférjen a csomagtartóba.
Névtelen [Sat Oct 12 20:42:44 2002]
Van valaki a közelben?
Névtelen [Sat Oct 12 20:40:43 2002]
nu
Szablya [Sat Oct 12 19:04:15 2002]
Grof:
A Stilonak 1,2 valamint 1,6-os motorjai vannak tobbek kozt,a Holgy elirta, ez (is) az egyik hianya.
A Corollaval kapcsolatban igaz a szelzaj -eleg zavaro- a tukornel sivit eleg hangosan mar 120 korul. A bajaim a Corollaval: nekem szuk,nagyon (veszelyesen)kozel van a B oszlopon a csat a vallamhoz-fejemhez, kicsi csomagter (5 ajtos), valamint "steril" erzet = a motor hangja mintha villany volna :-((. Ennek ellenere 1,2 Stilo es 1,4 Corolla kozul -mint korabban irtam - a Corollara szavazok.
Tisztelt "Soknevu"!
Bar a Holgynek irtal, par eszrevetel.
Nem szeretem az "uldozesi manias" szemleletet, hogy valami azert eleve rossz, mert barmely nacio termeke!
A Stilo sikertelensegenek fo okai - de errol volt mar korabban szo- :
Ahogy Amon irta,egyik a forma! Ha leszedned az emblemat barmi lehetne! A vasarlok eleg nagy tobbseget nem erdekli,vagy legalabbis nem oly reszletesen, a technikai okossagok stb. hanem a forma miatt dont.Rengeteget szamit!Lsd. 147-es Alfa, melynek szinten sok hibalya van -tobbek kozott ugy gyurodik, mint egy papirzacsko- megis nagyon kelendo.A Stilo egyszeruen unalmas, onmagaban is de ha a konkurenciat melle allitjuk akkor ordit.
A masik a motor valasztek.
Te az 1,6-os modelleket velemenyezted de a tema az 1,2-es rol szolt az meg igen csak mas.
"Fikazzak,mert olasz autot lehet" -barmely mast is! De a Puntot, a 156-os Alfat az atlagnal jobban nem fikazzak,tehat a Stilonal sem azert teszik,mert olasz.
Korabban lett irva,hogy az 1,2-es 6 sebbesseges valtoval,milyen jol megy a Stilo.
A pill.allas szerint a belso egesu motoroknal -minden technikai fejlesztes: turbo,16v,vvt-i,valtoztathato szivocso hossz stb.- ellnere igazan a loketterfogat szamit! Csinalhatsz barmit a 82 le, nem 97, az 1,2 meg nem 1,4. Meg akkor is teljesen mas erzes lenne ha a teljesitmeny-nyomatek egyforma lenne ,de nem az! Tejesen mas egy 1,6-os 160 le-s motor, mint egy 2l-es 160 le-s.
Espero [Sat Oct 12 16:19:23 2002]
Tisztelt olvasók!

Használt autó vásárlását tervezem. Igen jó ajánlatok vannak Daewoo Esperora. Én nem ismerem a típust közelebbről. Ha van valakinek tapasztalata róla, megköszönném, ha leírná! Érdemes megvenni?

Kösz, Gazsi
Espero [Sat Oct 12 16:18:28 2002]
Tisztelt olvasók!

Használt autó vásárlását tervezem. Igen jó ajánlatok vannak Daewoo Esperora. Én nem ismerem a típust közelebbről. Ha van valakinek tapasztalata róla, megköszönném, ha leírná! Érdemes megvenni?

Kösz, Gazsi
Espero [Sat Oct 12 16:18:17 2002]
Tisztelt olvasók!

Használt autó vásárlását tervezem. Igen jó ajánlatok vannak Daewoo Esperora. Én nem ismerem a típust közelebbről. Ha van valakinek tapasztalata róla, megköszönném, ha leírná! Érdemes megvenni?

Kösz, Gazsi
Névtelen [Fri Oct 11 23:33:59 2002]
Egy Holgy: szerintem varj 1 kicsir mar ha tucc a Megane II.re. Az tuti brutal jo gep. Nezopont kerdes....es tele van tomve extrakkal+vadiuj fejlesztes....extra forma...jo ar/ertek viszony...10 ev ingyenes assistance...jo fizetesi konstrukciok...es szerintem jok a renaultok mostanaban es marha biztonsagosak.

charming
Lx [Fri Oct 11 21:45:04 2002]
Királyok, Vészmadár...
MASERATIKIRÁLY is voltál már, vagy az talán még nem?
Alfa/Fiat/Lanciakirály/Bizonytalan/Tanácsos [Fri Oct 11 16:54:30 2002]
Ja, Vészmadár is én vagyok.
Alfa/Fiat/Lanciakirály/Bizonytalan/Tanácsos [Fri Oct 11 16:51:42 2002]
A Hölgynek!

Konkrétan, milyen kivitelű autót keresel (milyen méret, ajtók száma, motorméret, milyen felszereltsége legyen)? Az eddig leírtakhoz annyit, a Stilo reklámozott alapmodelljének semmi értelme (Fiat kereskedők szerint is), kihagytak belőle 4 légzsákot, a jó minőségű rádiót stb. Ez mind benne van az Active felszereltségben és kevéssel kerül többe. A Stilo egy nagyon jól megkonstruált, minőségi, biztonságos autó. Ez egyben a baja is. A piac és az emberek nem akarják elhinni róla, hogy egy Fiat is lehet ilyen. Na, ja az emberi sznobság nagy úr!
Jelenleg a cégem is autóvásárlás előtt áll. Egy középvezető Ford Focus alapkivitelű autóját kell lecserélni márkamegkötés nélkül. Az új modell 1.6-os, klímás, CD-rádiós, jól felszerelt modell legyen. Én az olaszautók nagy barátjaként ajánlottam a Stilo 1.6 Dynamic-ot. Ki lett próbálva a „vezetőség” által. Azóta meg lett nézve: Focus 1.6 Ghia, Mazda 323 1.6, Toyota Corolla 1.6, Astra 1.6, Skoda Octavia 1.6. Az eredmény: Stilo-t fogunk venni. Felszereltségében (6 légzsák, ABS, kipörgésgátló, CD, tanítható computer stb.), vezethetőségben, felhasznált anyagaiban (matt, nem tükröződő műszerfal) messze osztálya felett áll. A felsorolt típusok közül műszakilag a Toyota áll hozzá a legközelebb, de a nem tudnak flottakedvezményt adni így a Stilohoz 1 millió Ft-al (!!!) olcsóbban hozzá tudunk jutni, jobb felszereltség mellet.
A Stilo-t egyébként az egyéb márkák értékesítői, tapasztalat alapján mondhatom, előszeretettel ócsárolják, fikázzák, mert egy olasz autót lehet. Főleg ha Fiat.

Pedig az élet szép!
Ha a Fiat mellett döntenél, üzenj, kedvezmények elérésében vannak kapcsolataim! (nem a Cosa Nostránál!)
No.Japan [Fri Oct 11 16:24:23 2002]
Köszi Gróf!
De nem értem miért kicsi a csomagtartója mert ez a kategoriában akár lehet nagy is. 205-300 literesig bővithető az ülés mozgatásával, a hátúl utazók rovására. Várom, hogy mit írsz erre, a fogyasztására, fenttartására /szervíz/.+ amit még tudsz, tudtok.
Névtelen [Fri Oct 11 15:50:53 2002]
Szia Tanácsos!
Igen, erről már én is hallottam, egy ismerősöm meg is kapta.
De a minőségi különbség még mindig ott van.
Tanácsos [Fri Oct 11 15:35:00 2002]
A Fiat Stilo-hoz hozzászolva:kérjetek 8% kedvezményt a kereskedőnél és meg fogják adni!
Egy Hölgy [Fri Oct 11 15:26:16 2002]
Sziasztok!

Köszönöm a tanácsokat. Kedves Gróf, megnéztem a Focus árakat (Ivanics), és arra jutottam, hogy a Focus sem jönne ki 3.4-nél olcsóbban (klíma, 2légzsák, ABS). Ráadásul Toyotáéknál kedvező hitelkonstrukció van, amely azt takarja, hogy 3 év alatt 200e Ft összesen a kamat. Igen, jól látjátok, 10szer átszámoltam, sőt a könyvelőm is.
Már sikerült döntenem, Corolla a nyerő egyelőre.
Jövő héten még bemegyek pár Opel kereskedésbe, mert állítólag jó akciók vannak.

Egyébként a Stilo akció nagy kamu. 1.2-es motor, nincs hozzá klíma, ABS, sőt rádiómagnó sem! És a magnó nem is rendelhető! Ilyet még nem hallottam.
Tehát, ha mindent megrendelsz hozzá, akkor majdnem ugyanott vagy.

Gróf [Fri Oct 11 15:15:05 2002]
Yaris: A céges autóink között van 4db. Nekem belülről nem tetszik, de a kollégák imádják! Mindegyik 1000cm3-s, de még légkondival is autózható (vvti). Talán a legnagyobb hibája, hogy egy teniszütőn kívül sokminden nem fér el a csomagtartóban. Szerintem egy kicsit teheratósan magasan kell benne ülni és a középkonzolon lévő digitális kilóméterórát meg kell szokni. Szerintük ez gyorsan megy és nagyon jól ki lehet látni a kocsiból.
Babyke [Fri Oct 11 14:47:18 2002]
Köszi Szabja a válaszod! A Hungaroringen már be is fizettem a majrékörre, a Bömössel fogok menni.Lehet, hogy én vagyok pancser, de sehol sem találok rallis élménykörre lehetőséget. Ha majd mégis összehozom, azt közzé teszem a Nagyérdeműnek! Azé' kösz!
Amon [Fri Oct 11 14:00:31 2002]
Sziasztok!
A Stilo v.Corolla kérdéshez annyit tudok hozzászólni,hogy a japán azért mégiscsak jobb! (szerintem!)
Hogy miért?Az ötajtós Fiat formája abszolút fantáziatlan(talán a Mazda Demióhoz tudom hasonlítani,persze csak elnagyoltan értem a dolgot)a Toyota sokkal formásabb és a presztízse is sokkal nagyobb!Na jó,ez az árán is meglátszik!
A motorjai is sokkal fejlettebbek,a szélzajról nemtudok nyilatkozni mivel még nem vezettem!
Üdv mindenkinek!


No.JAPAN [Fri Oct 11 13:40:12 2002]
Ha már ilyen sok szó esik a toyotáról akkor írjatok a yarisról? Milyen, megéri-e az árát /használtan/. Nálam minőségre, külsőre bejön, tapasztalatom viszont 0-a.
Névtelen [Fri Oct 11 12:50:41 2002]
Ja annyi penzert most tennleg nagyon penge a Focus! De a holgy kettobeol szeretne valasztani en meg le nem beszelem 1ikrol se:)
Névtelen [Fri Oct 11 12:48:48 2002]
A gond az, hogy nem gyart a Barum 155/65 R14 es meretet. Matadort meg lehet, hogy nem tudnak szerezni. Akkor meg marad az Uniroyal 12.700 bruttoert.

charming
Gróf [Fri Oct 11 12:32:14 2002]
Vészmadár!
A http://alfaromeo.lap.hu/ címen találsz elég sok infót az Alfa 6-ról (igaz angolul)
Gróf
Gróf [Fri Oct 11 12:26:38 2002]
Stilo vs. Corolla.
Lehet, hogy lemaradtam valamiről (ráadásul a Stilo-t nem ismerem), de "egy Hölgy" 1,4-es motorról beszélt, Ti pedig 1,2-esről.
Most éppen egy új corollát nyúzok. Nagyon jól megy, kényelmes, de nem szeretem. Hatalmas benne zaj, néha olyan sikításokat produkál a szél, hogy nem merek gyorsítani. Ráadásul sok benne a műanyag. Tipikus japán kocsi.Drága, ezért megpróbálnak 1-2 helyen spórolni. Ráadásul a Corolla 1,4 vvti árában már egészen használható, nagyobb és jobb autók is vannak. (A néhány hete összetört Ford Focusomat visszasírom ez a Toyota után!)
Üdv!
Gróf
Vészmadár [Fri Oct 11 10:02:55 2002]
Szeva!
Jó-e az Alfa 6 2.5 túrbósdízel (1983), avagy nem? Vegyem, vagy nem? Megbízható-e , vagy nem? Szép-e, vagy nem? Tartós-e, vagy nem? takarékos-e, vagy nem? Jobb-e az 5henger, mint a négy, vagy a három? Rázhat-e egy zárlatos elektromos üllés? Jó-e a hűtőszekrényben használt freongáz az autóklimába? Ha tuttok valamit róla írjátok ide, mert ti biztos mentetek már ilyen kocsival, meg minden! Köszöntem.
lapar [Thu Oct 10 23:59:18 2002]
Mit tudtok a Mazda B 2200 kisteherautó motorjáról? Több ismerősömtől is hallottam, hogy 200 e körül megadja magát a hengerfej.
A B 2500 is ilyen, ami a Pick-Up-okban van?
zsuppi [Thu Oct 10 23:58:10 2002]


zsuppi [Thu Oct 10 23:56:35 2002]
Most jött ki valami új Barum m+s-es gumi, talán az hozza azt a színtet mint a tavalyi / vagy hawaii / Goodyear-ek vagy Michelin-ek

lapar [Thu Oct 10 23:50:57 2002]
Ennyire tök nem vagyok, tudom, hogy ijesztő, az pontos J.
lapar [Thu Oct 10 23:49:34 2002]
Szerintem a Barum is kb olyan, mint a Matador, a talpszélessége is olyan.
Ez akkor is gond ha az úton nyomvályú van. Én Ford Escorttal próbáltam, és amikor a Michelin-nel alig vettem észre, a Barummal ilyesztően megvezette az autót előzéskor.
lapar [Thu Oct 10 23:45:35 2002]
charmig!
egy évet lenyomtam Matadorral Skoda Octáviával, nem volt panaszom rá, bár a gumis azt mondta, amikor szerelte, hogy őnem venne. De azt nem tudta megmondani, hogy miért, annyi gndja volt, hogy több munka centírozni, mint egy Michelint. Persze az biztos, hogy azonos méret mellet mégis keskenyebb a "talpa", mint egy Michelinnek, de téli guminál nem ez a fő szempont.
Nyáron is fent hagytuk, mert ezzel az autóval keveset járok. 10-15 ezerkm/év
zsuppi [Thu Oct 10 23:43:51 2002]
Stilo és Toyota : nos hát a Stilo eléggé jó minőségű autó lett csak hát a formája nem tetszik mindenkinek. Az 1,2-es motor szép pörgős darab, a hatos váltója sikeresen át tudja hidalni a kisebb hengerűrtartalomból szerzett hátrányát. Az értéktartásról csak annyit, hogy mindenki nézze meg pl a német vagy akár a magyar használt Mareák árait.
zsuppi [Thu Oct 10 23:37:22 2002]
Téligumiban még meg kellene próbálnod a Barumot. Elég puha és jól is tapad / tapasztalat / ja és nekem a következő méretben van: 165/70 R14
charming [Thu Oct 10 23:10:02 2002]
Nekem is lenne kerdesem.

Kinek mi a tapasztalata a Matador abroncsokkal kapcsolatban. Teligumi vasrlas elott allok, es nincs penzem Michelin-re...A Twingonak elegge sepc merete van: 155/65 R14. Pl a SAVA ami nagyon jo teli gumikat gyart (tapasztalat) nem gyart ilyet. Kisebb gyartokbol csak a Matador, ami a Michelin cege...
charming [Thu Oct 10 23:06:44 2002]
egy Hölgy:

Nekem volt szerencsem Stilot vezetni es corollaban utazni, bar a regiben. 5 ajtos Stilot vezettem, de nem teccet. Nagyon ment, jok voltak a kezeloszervek de 178 cm-mel nem ugy lattam ki belole ahogy en szeretek. Nekem Twingom van es azt szeretem benne, hogy sok az uvegfelulet, magasan ulok es latok mindent. No a stiloban hatranezev tolataskor csak 1 kicsi ablakotr es 1 nagy autofeneket lattam....Kivulrol biztos jo es vonzonak tunik a 2 ev garancia meg a sok extra. Osszeszereles minosege nemtom milyen. Az uj Corolla az mar igen. A mostani japan autok kozul nagyon teccik. Nekem tobb erv szol mellette: ertektartas, megbizhatosag, hibastatisztikak elen vannak a Toyotak keves hibaval, VVTi motor. A mai benzinesek kozul szerinem a valtozo szelepvezerlesu vvti motorok a mai benzinesek kozott az elen vannak. A kinezete is jobb a corollanak. Ha ennyi penzem lenne egy autora most es e ketto kozul kellene valasztani a Corollat valasztanam.
Szablya [Thu Oct 10 18:46:38 2002]
Dontes:
Szia.
Ha csak ezen ket auto kozott akarsz donteni, egyertelmu,hogy a Corollara szavaznek! Miert?
Motor: 1,2-es kicsi a Stilo nagy kasztnijahoz,a technikai megoldasa joval igenytelenebb a Corollaenal.
Karosszeria: Ebben a Stilo jobb - nagyobb. Kinezet egyeni izles kerdese.
Minoseg: Mind felhasznalt anyagok,mind osszeszereltseg, mind a reszegysegek megoldasa-minosege jobb a Stilonal.
Ertektartas: Joval jobb a Stilonal /varhatoan,mivel mindketto viszonylag uj/ eleg csak a 3 ev garanciat nezni. Raadasul a Stilo nem tul sikeres darab=bajban is van a Fiat, ezt biztos megerzi az ara.
Felszereltseg: Ebben talan jobb a Stilo.
Babyke:
Hat nem igazan tesztvezetesrol volt szo /legalabbis nem a megszokott ertelme szerint/,hanem jeg szimulacios vezetes technikai treningrol,ahol leginkabb onnon ugyessegedet+az autod viselkedest teszteled.
Javasolom a kereskedesek nyilt napjait,valamint a Hungaroringen lehet menni palya autoval -Astrat vezetheted,BMW-vel visznek, a Ring weboldalan bovebben olvashatsz.A rallycar esetleg engem is erdekelne= fogalmam sincs.
Gumilab:
Pontosan nem tudom,de ezt a programot foleg igazsagugyi szakertok hasznaljak,a nevjegyzekuk -azt hiszem- birosagokon ki van fuggesztve esetleg erdeklodj ott.
Vumenke:
Nem irtad mennyit szannal ra,kell e csomagtarto. A leirtak szerint majd mindegyik "kis" auto jo. Pl: Skoda Felicia,Renault Clio,Ford Fiesta stb.
Döntés [Thu Oct 10 14:54:32 2002]
Sziasztok!
Én még új vagyok itt. A véleményeteket szeretném kérni.
Most szeretnék egy új autót venni, de nem tudok dönteni. Fiat Stilo 1.4 82LE vagy Toyota Corolla 1.4. 97LE. Árban a Stilo kb. 300e-vel kevesebb, de a minőséget nem tudom megítélni. A másik nagy dilemmám, hogy melyik mennyit ér vajon 3 év múlva.
Ha valakinek van valami tanácsa, vagy tapasztalata örömmel venném.

Üdv,
egy Hölgy
Babyke [Thu Oct 10 10:26:35 2002]
Te Szablya! Milyen tesztvezetésről konverzáltatok v.kivel nem rég? Majrékörre akarnék menni, de a tesztvezetés is nagyon érdekel! Ha már ilyen sok az infód, nem tudnál mondani egy elérhetőséget, ahol ralliautót próbálhatok ki, vagy akár utasként ülnék benne?
Gróf [Thu Oct 10 09:32:14 2002]
Vumenke!
Én egy kicsit elfogult vagyok, de a feleségem hasonló cipőben járt. Egy VW Polo 1,4 benzines autót hajt most. Kicsi, de használható városon kívül is (lehet vele repülni, de meg is tud állni!). Keveset eszik (ha ő vezeti, nálam sajnos 1-1,5 literrel többet), könnyű vele parkolni és még 6 évesen megvásárolva is kiszolgál jó pár évig. Az övében nincs centrálzár. Azt hiszem 1-1,3 MHUF közötti áron már szépet és jót tudsz venni. (Nem olcsó, de tényleg nem esik szét alattad!)Irányárnak a weltauto-nál érdemes körülnézni.
Gróf
Gumilab [Thu Oct 10 08:12:16 2002]
Sziasztok! Abba szeretném a segítségeteket kérni, hogy valamelyik autós müsorban láttam egy riportot egy szakértéről, akinek egy olyan progjamja van, amivel baleseteket lehet szimulálni. Ha valaki tudja ennek az embernek az elérhetőségét, jelentkezzen. Előre is köszi!
Vumenke [Wed Oct 9 22:45:56 2002]
Sziasztok! Úgy néz ki, olyan munkát fogok kapni a közeljövőben, amelyhez mindennap kellene autó városon belül (ker.képviselő). Olyan használt kocsit szeretnék venni, ami nagyon keveset fogyaszt, pici (parkolás szempontjából kell), és max. 6 éves. Fontos a szervó, meg a centrálzár. Milyen kocsit érdemes néznem, hol, és mennyi az elfogadható ár? remélem, tudtok segíteni egy "tudatlan lánykának" :-))
Szablya [Wed Oct 9 18:51:49 2002]
Kedves Bibi!
O,nem hiszem, hogy nelkulem pangana az egesz, azert van rajtam kivul is par aktiv resztvevo. :-))
A tesztvezetes arat pontosan nem tudom, az Autoklubost 15-20 ezer koze saccolom klubtagnak olcsobb.A Ringnel sok fajta van =sokfele ar. Ez nem keves, de ha csak egy lampa reccsentest sikerul elkerulni emiatt,mar megerte, ja es az elvezet! :-))De majd utana erdeklodom.
Szerintem a mai korszeru autok altalaban jok,de mindnek van hatranya!
Rengeteget szamit a szemelyes tapasztalat,ami Neked jo az masnak nem biztos hogy az.Ezt tukrozi ezen forumban leirtak tobbsege s mindenkinek az felel meg, mellyel kapcsolatban egeszseges kompromisszum utan jol erzi magat.Kinek mi.
En pl.nem "nagyon" akadtam ki mikor +halt a fuvokam,mert -minden markanal!!!- benne van a pakliban,de ha ez egy Toyotaval tortenik biztos bosszusabb lettem volna.
Mint "francia auto" kategoriarol nem tudok nyilatkozni,mert csak a Renault-t ismerem igazan.Az egeszseges elfogultsag jo. :-))
Renault:
+ kiemelkedo biztonsag; erdekes-neha meghokkento- formavilag;jo ar-ertek arany;kenyelem; jo benzines motorok stb.
- igenytelenebb kidolgozas - nehol nem megfelelo anyag felhasznalas; hianyos egonomia; stb.
Peugeot:
+ szep; viszonylag jo ar-ertek arany;jo diesel motorok; stb.
- bosszanto aprosagok;nem tul jo benzin motorok; nehol igenytelenseg stb.
Citroen:
Velemenyem szerint, -legalabbis a multhoz kepest-elveszitette egyeniseget, hova lett a technikai avant garde?
Joel:
Bar tenyleg fura de a 4 holanc a tuti.
Elso kerek hajtasnal a hajotott=kormanyzott kerekre feltetlenul kell, de szamitani kell a far csuszasara!
A hatso kerek hajtasnal nehezebb mert a hajtott kerekre feltetlenul kell, de ekkor joval nehezebb az iranyitas s pl.kanyarban csak tolja az autot s lehet hogy hiaba kormanyozol!
Sajna nem tudom hol kaphatsz extra meretu holancot -nezz korul nagy alkatresz kereskedoknel- de az is lehet hogy -adaptert hasznalva- keskenyebb felnit raksz fel.
Gergő [Wed Oct 9 13:56:20 2002]
Arra lennék kiváncsi, hogy a mazda 323/1983 elektronikus gyújtásánál mien kábelek mennek rá a gyújtótrafó saruira az elektronika kábeleit a +ot és a kondiét leszámítva.
Gergő [Wed Oct 9 13:54:18 2002]
Arra lennék kiváncsi, hogy a mazda 323/1983 elektronikus gyújtásánál mien kábelek mennek rá a gyújtótrafó saruira az elektronika kábeleit és a kondiét leszámítva.
Gergő [Wed Oct 9 13:53:27 2002]
Arra lennék kiváncsi, hogy a mazda 323/1983 elektronikus gyújtásánál mien kábelek mennek rá a gyújtótrafó saruira az elektronika kábeleit és a kondiét leszámítva.
Gróf [Wed Oct 9 08:42:34 2002]
Köszi a segítséget! Tegnap kipróbáltam egy Megane break-et. (Használt volt, szegény zörgött, csattogott, így beleszeretnem nem sikerült még, bár a mostani 200kHUF árkedvezmény jól hangzott) Ma kipróbálom a xsara-t is. Hátha.
Üdv!
Gróf
Joel [Tue Oct 8 22:20:05 2002]
Bocs, lemaradt a nevem.

Szablya:
A holancra is a teli gumira leirtak vonatkoznak! Meg figyelni kell hogy elferjen a holanc a sarvedo alatt pl.a Megane 15'-os meretnel holanc nem fer el!

Szóval 4 hólánc????
Vagy ha csak 2, akkor hajtott kormányzott, vagy hajtott nem kormányzott az ideális?
Extra méretű hóláncot hol árulnak? (235/70R16)
Névtelen [Tue Oct 8 22:19:08 2002]
Szablya:
A holancra is a teli gumira leirtak vonatkoznak! Meg figyelni kell hogy elferjen a holanc a sarvedo alatt pl.a Megane 15'-os meretnel holanc nem fer el!

Szóval 4 hólánc????
Vagy ha csak 2, akkor hajtott kormányzott, vagy hajtott nem kormányzott az ideális?
Extra méretű hóláncot hol árulnak? (235/70R16)
Bibi [Tue Oct 8 19:46:38 2002]
Sziasztok:)))))
Szablya, ezek szerint bújócskát játszottunk:)))))
Persze, hogy hiányoztál, mi az hogy:)))))))))) Pangott az egész nélküled:)))))
Hát, hogy mennyire vagyok ügyes a vezetéshez:))))) mint amolyan női vezető - na jó, azért egy fokkal jobb:)))) mint az átlag:))))Köszke, mondjuk eddig a "pánikrohamok" elmaradtak a vezetés alatt, meg tötyörögni se szeretek:)) Egyébként mennyi egy ilyen tesztvezetés?
Most lépek, megyek egy kört:)))))))
Majd holnap benézek, mennyire voltatok aktívak:)))))))))))
Addig is vigyázzatok magatokra, meg a kedvenceitekre is:))))
Szablya, szerinted a francia autók jók? Mint Pözsó-tulaj kissé elfogulttá váltam:))))
Tomek [Tue Oct 8 18:21:23 2002]
Gróf!
Azt azért érdemes mérlegelni, hogy a Xsara a Peugeot 306 műszaki tartalmára épül, ami azt jelenti, hogy jóval korszerűtlenebb a Megane-nál. Én is a Megane-ra voksolok!
Szablya [Tue Oct 8 18:06:45 2002]
Joel:
A holancra is a teli gumira leirtak vonatkoznak! Meg figyelni kell hogy elferjen a holanc a sarvedo alatt pl.a Megane 15'-os meretnel holanc nem fer el!
Erga628:
Az lenne tenyleg az idealis ha varnek meg,de a lehetoseg /takarekos/ most van meg.Nekem is vannak ketsegeim a torok (kombi) gyartasnal.
Most egy 5 ajtos 1,4 16v-t hajtok,valoban nem torpedo,de az ecotec Astrat nem kivanom vissza.Az uj,az uj motorral kb. ugy fog menni,mint a regi ha pl.a suly novekedest figyelembe veszem.Mivel valojaban az apam veszi ez jozan kompromisszumnak tunik.Igaz en javasoltam neki a 2.turbot -ez van a Vel Satisban is,s allitolag lesz a Meganeban is- elegge megriadt :-))) valamint az 1,9 dcit (120le) ,errol meg kiderult hogy jovore uj dieselek lesznek 1,9dci 140le.azaz a regit mar nem vennem meg.
Grof:
En a Megane mellett vagyok ha masert nem, a biztonsagossaga es a (szuksegesekbol) jobb felszereltseg miatt.
Bandika:
Accord-Megane. Persze hogy nem egy bolygorol szarmaznak, hisz legalabb egy kategoria s sok-sok mille valasztja el oket egymastol.A gaz az lenne ha a megalapitasod foditva lenne igaz. :-)) Nekem "csak" az elromlott befecskendezo fuvoka+ benzin pumpa szallt el, amugy mas baj meg nem volt vele -remelem nem is lesz- .
Bandika [Tue Oct 8 16:11:21 2002]
Sziasztok! Nekem is Renault Méganem van és igen sok a baj vele. 1 évesen elszállt a számítógép (leállt a motor és indíthatatlan volt), cserélve volt, az ajtók belül zörögtek, a katalizátor is zörgött, a váltó kiugrik a helyéről. Viszont jól megy, keveset eszik. De amúgy nem túl jó kocsi. Kategóriatársai sokkal jobbak. pl van egy Accordja apámnak, mintha nem is egy bolygóról származnának. Erga! A tiéden a szilentek még bírják?
Erga628 [Tue Oct 8 14:12:43 2002]
Szia Gróf!

Én egy 1.6 16V Mégane Break-et dolgozok, elég vegyesek a tapasztalatok. Nézd meg a honlapomat, ott vannak képek róla és van szubjektív leírás is. http://erga628.fw.hu/carpics.html, vagy http://erga628.fw.hu/leiras.html
Gróf [Tue Oct 8 13:33:57 2002]
Sziasztok! Nagy dilemmában vagyok, kérlek segítsetek! A citroen xsara break (1,6) és a renault megane break (1,6) között nem tudok dönteni. Az ár szinte azonos és mindkettő francia (Jó ez nekem?) A xsara szerintem szebb, de drágább a szervíze és kisebb a szervízperiódusa. Van tapasztalatotok? Köszi!
Willi [Tue Oct 8 13:03:57 2002]
Tisztelt szerkesztőség!Az utolsó számukban megjelentekre szeretnék reagálni!
Sajnálom, hogy a kis seat-ot picit hátrányba hozták a polo-val szemben!A seatnak hátrányként rótták fel a rövid szervízciklust, az 1 év garanciát, miközben a polonak is annyi, és ott nem írták be hátrányként!Az hogy lehet, hogy deton azonos motorral, azonos tömegű autó közel 2 literrel fogyaszt többet?Csak nem a cipő a ludas, vagy a "folkszvágenes" érzület!
Erga628 [Tue Oct 8 11:43:31 2002]


Szablya!

Én meggondolnám! Amíg egy modell el nem éri a másfél éves gyártási időt, tele van gyerekbetegségekkel (pláne ha RöNO). És az 1.6-os moci nagyon gyenge ahhoz a behemóthoz. Az általam hajtott 1.6 16V sem egy betontorpedó, az új pedig már-már alulmotorizált lehet azzal a motorral. Csá!
Erga628 [Tue Oct 8 11:40:57 2002]
Laci, a rozsdás Mégane tulaja kérésemre küldött képeket az autójáról. Hát, nehéz elhinni, hogy ilyen alacsony színvonalú gyártás még létezik !!! Az ő kérésére ide is leírom, amit már a levélváltáskor vele megbeszéltem: nem szabad francia (pontosabban mediterrán) autót venni, akkor nem érik ilyen kellemes meglepetések az embert. Üdv.!
Joel [Mon Oct 7 22:03:37 2002]
Szablya
Az idealis az lenne ha mind a 4 kerekre teli vagy M+S gumi kerulne...

A 4 M+S megvan, nem is erre vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy ha megyek síelni és az útkezelője előírja a hóláncot, akkor azt melyik kerékre tegyem?
Szablya [Mon Oct 7 19:19:49 2002]
Kedves Bibi!
Koszi hogy hianyolsz, jol esett! :-)))
Egyebkent eleg sokaig Te sem jelenkeztel! :-(
Nem hinnem hogy a jeg szimulacios teszt utan ugrana a jogsid -1. ugyanis nem szankcionalnak -esetleg csak a lelked dobben meg, 2. Lehet hogy nem is lennel oly ugyetlen! :-)))
Egyebkent az oktatok elmondtak, hogy foleg nem csak a dragasaga miatt nics benne az alap oktatasban, hanem a kezdo vezetok egy resze egyszeruen behunyja a szemet es elengedi a kormanyt ha megcsuszik az auto! Ez nem vicc, sot eleg riaszto!
A fenti sorokat nem Rad ertettem! :-)))
Egyebkent - mivel van lehetosegem uj Renaulthoz, eleg takarekosan hozzajutnom -
ugy nez ki , hogy -ha lesz- akkor uj Megane 1,6 16v vvt-m lesz, lehet hogy kombi,mert a mostani 5 ajtosom csomija is kicsi neha, raadasul az ujnak 20l rel kisebb is, de majd meglatom.
Tam:
Amon kollega megvalaszolta a kerdesed.
Joel:
Az idealis az lenne ha mind a 4 kerekre teli vagy M+S gumi kerulne ekkor stabil az auto,de ha csak kettore van penzed akkor azokat a hajtott kerekekre kell felszerelned.
Rozsdas Renault:
Hat, oszinte reszvetem. Egy gond van: az atrozsdasodas ellen 12 ev a garancia s csak a belulrol kifele terjedo rozsdasodasra ervenyes, ez is csak akkor ha evenkent marka szervizben! a kotelezo karbantartas alatt "ellenorzik" a kasztnit.Ellenkezo esetben sajna Te vagy a hunyo :-(((
Zorkóczy László [Mon Oct 7 14:31:57 2002]
Budapesten (inkább Zugló környékén) keresek olyan fényezőt, aki Trabantot is vállal.

Rozsdás Renault [Sun Oct 6 21:31:08 2002]
Keresem azokat a Renault Megane (2,5 év) 1999-2000 évjárat, tulajdonosait akiknek az autója olyan rozsdás mintha legalább 50 éves lenne!
Csak úgy mellékesen a Renault Hungária levelemra és az e-mailomra nem váléaszol. A Kermi azt a szakvéleményt adta, hogy rosszul tárolom?!
Egyébként az első perctől garázsban tartom perzsaszönyegen4 ( Ez nem vicc!)
Ha valakit érdekel hogyan néz ki egy két és fél éves autó akkor az irjon a következő cimre és rémtörténethez való képeket küldök az automról.
Ha valaki tud segiteni kérem az is jelentkezzen! Előre is köszönöm a segitséget.
E-mail: [email protected]
Bartha Lászlóralimániás lány [Sun Oct 6 19:38:48 2002]
Szeretném megtudni a Benik Balázs címét.Város/falu,utca,házszám érdekelne!!!
Aki tud segíteni az írjon erre a címre:[email protected]
Nagyon köszönöm!!!
Dvd [Sun Oct 6 19:22:03 2002]
Udv Mindenkinek!
Rover 620-hoz keresek fenyszorokat (jobbos-balos). Nincs valakinek otlete ezzel kapcsolatban?? Elore is koszi!
Megvalami: a torestesztjere nem tudom, ki panaszkodott... de eleg jol ossze van ez rakva, teszteltem.:-)
Dvd

shaft [Sun Oct 6 17:40:30 2002]
Tudja valaki, hogy hol lehet majrékörökre befizetni?Rallis is érdekel. Sehol nem lelek a nyomára.SEGÍTSETEK!
Névtelen [Sun Oct 6 13:38:22 2002]
kösz a jó tanácsokat Iapar. üdv. Jani
jani [Sun Oct 6 13:36:56 2002]
kösz a ótanácsokat Iapar. üdv JANI
Lx [Sun Oct 6 08:07:13 2002]
e 30
Nincs, de egy éve majdnem vettem egy 5-öst. Csak azért nem vettem meg, mert már kipróbáltam. Szar. Ültem 3-asban 5-ösben és X-5-ben. Mindegyik zörgött, hangos volt, az ötösben pedig gázolajszag volt a fűtés miatt. Ja és szélzaj is volt rendesen.
Egyébként új az autó vagy régi? Csak a karburátor miatt kérdezem.
Jani
Nekem van egy Mondeóm, ami 3 helyett 4,5 hónap alatt jött meg. Ki lehet várni.
e 30 [Sat Oct 5 17:02:54 2002]
mert ha igen szeretnék rola kérdezni volt egy ojan hibám az autoval hogy menet közbe és alapjáraton le akart fuladni ugy nézki mint ha sok üzemanyagot kapot volna szinte ömlöt volna a hengerbe a benzin és egy ik pilanatrol a másikra elhagyta ezt a hibát mi lehet vele a gond ha valaki tud na tanácsot adni meg köszöném

e 30 [Sat Oct 5 16:59:23 2002]
van valakinek bmw je
lapar [Fri Oct 4 23:46:02 2002]
Ja, egyébként úgy tudom hivatalosa 12 hét max. határidőt szoktak vállalni. Nézd meg pontosan mit írtál alá!
lapar [Fri Oct 4 23:43:25 2002]
jani
próbálj meg fenyegetőzni, hogy ez foglaló, amit fizettél( úgy tudom 10 %) és kérd vissza a dupláját.
Azt hiszem, azt íratják alá a vevővel, hogy a gyártó hibájából eredő késésért nem vállal felelősséget. Próbáld bizonyítani, hogy nem a gyártó, hanem a kereskedő hibájából késik az autó. a gyártó ISO-val rendelkezik.
Kérd a gyártó visszaigazolását a gyártásbaállításról, vagy a késésről.
Érdeklődj a vezérképviseletnél emelt hangon.
Engem is megszívattak, de onnan kezdve, hogy felemeled a hangod és naponta hívod a vezérképviseletet felgyorsulnak a dolgok.
Az a baj, hogy ezt csak a határidő lejárta után teszi az ember,mert addig türelmes.
Ja én Fiat Scudot vettem Nyíregyházán, de mástól is hallottam panaszokat.El vannak szemtelenedve a kereskedők, túl jól ment nekik a bolt a multban.
Joel [Fri Oct 4 19:18:59 2002]
Szisztok!

Eddig eljutottam mindenhova M+S-es gumival, de most előírhatják kötelezöen is. Szóval melyik kerékre is teszem?
jani [Fri Oct 4 14:39:32 2002]
sziasztok!tudna valaki segiteni abban hogy mit lehet követelni egy márkakereskedötöl hogy nem szálitott idöre(új autó)! két hetente ujabb
és ujabb kifogásakat találnak ki, három héthez képest
amit igértek három honap lesz lassan!nagyon ugy érzem hogy madárnak néznek4köszönöm ,sziasztok!
Amon [Fri Oct 4 08:56:55 2002]
Sziasztok!
Tam:
Szerinted?Azt hiszem nem merik ezt megkockáztatni! :)
Ja,és talán azért,mert általában nem egy "lejárt" konstrukciót szoktak tesztelni,hanem az éppen futó legújabb típusokat.Szóval egyáltalán ne keseredj el,ha Swift nem szerepel törésteszten!
Bibi:
Üdvözöllek! :))) Örülök,hogy újra itt vagy!
Üdv mindenkinek!
Lx [Thu Oct 3 23:30:04 2002]
Bibi
Bocs,hogy most irok, csak rossz volt a modemem.
Bibi [Thu Oct 3 18:29:09 2002]
Szablya, Lx merre jártok?:)

Tam [Thu Oct 3 10:08:53 2002]
Lehet tudni, hogy miért nem szerepel a Suzuki Swift egyetlwn törésteszten sem?
Amtibácsi [Wed Oct 2 15:01:19 2002]
Sziasztok
Seat Ibiza 1990-eshez keresek elektromos bekötési rajzot. Elromlott az ablaktörlő, nincs feszkó a csatikon. Biztosítékok jók. Sajnos nincs idő a szervízbe vinni és jön az esős évszak. Akinek ötlete van vagy konkrét web címe, kérem írjon [email protected] Köszönöm előre is.
lymes [Wed Oct 2 13:11:55 2002]
helló Norbi!
a költségek 300-350 ezer HUF-ra rúgnak.
hétfőn remélem lesz egy-két beszámoló a Szalonról, én biztosan irok, ha eljutok!
Norbert [Wed Oct 2 09:38:32 2002]
Sziasztok!
Tudna valaki információt adni a külföldről behozott autók magyarországi forgalomba helyezésének ügymenetéről, esetleg költségeiről is. Köszi.
Attila 633 [Wed Oct 2 07:47:04 2002]
Sziastok!
A SHELL-ről csk annyit, hogy abba a kannába, amibe mindenhol 5,3l benzin fér,
náluk 6,1l lehet tölteni!
Bibi [Tue Oct 1 21:26:40 2002]
Sziasztok:)))))
Mostanában pang a társalgó:( gondolom, ehelyett az autótokkal vagytok elfoglalva:)))))))))))))))
Szablya, köszke szépen a jótanácsaidat:)))))))))
Nagyon el is gondolkodtam rajtuk:)))) Ha még valami eszedbe jut, szólj:))))) Minden segítséget igénybe veszek, mint esendő kezdő NŐI autóvezető:)))))))Életveszélyes vagyok:))))))))))))))
Talán egy tesztvezetés se ártana (ajjaj, vajon meddig lenne meg utána még a jogsim?:)))))))))))))))))))))
Írjatok autótulajok:)))))))))))))))))Addig is sziasztok:))))))
Ui. Szablya, milyen kocsit gondoltál ki?