Bosch: A növekedés útján (2004. április 23.)

A Bosch-csoport jól kezdte az új esztendőt. Az első negyedév során a forgalom mintegy 5%-kal nőtt. A Bosch-csoport már 2003-ban is képes volt fejlődni a kedvezőtlen konjunktúra-helyzet ellenére is: a forgalom mintegy 4%-kal 36,4 milliárd euróra, az adózás előtti eredmény 1,4-ről 1,8 milliárd euróra nőtt. A kutatási és fejlesztési ráfordítások a forgalom 7,3%-ára emelkedtek.

Az eredmények javulásához hozzájárult a gépjárműtechnika üzletág is. Kezdenek megtérülni az új termékek kifejlesztése terén alkalmazott jelentős beruházások, amelyek az elmúlt néhány év során még rontottak az eredményeken. Franz Fehrenbach, a cégvezetőség elnöke elégedetten nyilatkozott a tavalyi esztendőről, és jó Franz Fehrenbach jó növekedési esélyekkel számol az elkövetkező néhány év során is.
Ázsiában és Amerikában a legjobbak a kilátások. 2014-re várhatóan Ázsiára esik majd a gépjárműgyártás területén világviszonylatban mért növekedés több mint fele. A kínai piac kiemelkedő szerepet játszik majd e fejlődésben.
A foglalkoztatottak száma a cégvásárlásokhoz kötődő konszolidációs hatások figyelembevétele nélkül megközelítőleg változatlan maradt. 2004 elején a Bosch csoport 232 000 munkatársat foglalkoztatott világszerte, ebből 109 000 főt Németországban, 123 000 főt Németországon kívül. Az ipari technológia valamint a fogyasztási cikkek és épületgépészet munkaterületeit is fejleszteni kívánó Bosch csoport az elmúlt év folyamán átvette a wetzlari Buderus AG többségi részesedését, és ezzel Európa első számú hőtechnikai forgalmazójává vált.