A Hondának sikerült! (2000. június 17.)

Amint korábbi hírnapunkban beszámoltunk róla, a Honda újabb fogyasztási világrekordot kívánt felállítani a '93-ban egy Civic által elért 3,25 liter/100 km fogyasztás után. Most megkapuk a sikeres világcsúcskísérlet részletes beszámolóját:

HONDA INSIGHT MEGDÖNTÖTTE A ROUND BRITAIN ÜZEMANYAG-FOGYASZTÁSI REKORDOT

Egy sorozatgyártású Honda Insight megdöntötte az üzemanyag-fogyasztási rekordot a legkevesebb benzint felhasználva az Anglia partvonalán megtett útvonal alatt.
Az Insight, melyet egy 1.0 literes, háromhengeres benzinüzemu motor muködtet egy elektromos motorral támogatva, 2.77 liter/100 km fogyasztással tette meg a 5979 mérföldes távolságot egy hétnapos út során, és ezzel új rekordot állított fel a Guinness Rekordok Könyvében.
Ez az új rekord 19 %-os javulást jelent a 1.5 literes Honda Civic által 1993-ban felállított korábbi, 3.31 liter/100 km üzemanyag-fogyasztási rekordhoz képest.
A Honda mindössze 165,4 liter benzint fogyasztott a Guinness által kijelölt angliai útvonalon, amely Brighton-ból indult és ért véget.
Amikor az autó begördült a célegyenesbe szombat délután 19.30-kor a Brighton-i tengerparton, átlagosan 36.32 kilométert tett meg minden egyes liter benzinbol, azaz 2.75 liter/100 km-t fogyasztott.
Ez nemcsak az angliai utakon számít a legjobb üzemanyag-fogyasztási eredménynek, hanem reményeink szerint világrekordnak számít, amelyet sorozatgyártású benzinüzemu autó elérhet ilyen távolságon normál közutakon.
A Honda épp alatta marad a turbó dízel Daihatsu Charade 2.77 l/100 km dízelüzemu fogyasztási rekordjának.
“Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel” – mondta Dr Shigeru Miyano japán orvos, a rekord-dönto kísérlet szervezoje.
Dr Miyano 1992-ben és 1993-ban már felállított Guinness rekordot, és most örömmel tölti el, hogy az Insight eredménye a gazdaságosságot tekintve csak 1 %-kal gyengébb, mint a dízelüzemu autók üzemanyag-fogyasztási rekordja.
A CG125 motorkerékpár, amely az Insight-tal egyidejuleg tette meg a távot, 1.54 l/100 km fogyasztást ért el, mellyel rekordot állított fel a Guinness Rekordok Könyvében.
Az utolsó 1160 kilométeres szakaszon, melyet szombat reggel a korai órákban kezdtek meg, az út délfelé kanyarodott Ipswich-bol Brighton-ba.
Az Insight egy rendkívüli 2,51 liter üzemanyag-fogyasztási rekordot ért el pénteken Norfolk-ban, a Newcastle és Great Yarmouth közötti szakaszon, a Brighton-i cél felé haladva.
Ez jelentos javulást jelentett az üzemanyag-fogyasztásban a hétnapos út során.
Az elso napon Anglia déli részén az eroteljes forgalom lelassította a haladást, és 3,22 liter átlag fogyasztást eredményezett, mely a legrosszabb fogyasztásnak számított a non-stop tengerparti út során.
Hétfon a fogyasztást 3,05 literre csökkentették, és a hírek folyamatosan javultak.
Keddre az Insight Wales-be ért 2,97 l/100 km fogyasztással, amely jóval megelozte a Civic által hét évvel ezelott felállított 3,31 literes rekordot.
A szerdai újratankolásnál Fort William-ben az angol mértékegységek szerint buvös (100 mérföld/ 1 gallon) 2,84 literes határ elérhetonek bizonyult, mert a bátor kis Insight fogyasztása alig súrolta a 2,85 litert.
A Skót-felföldön csütörtökön elért 2,79 liter/100 km fogyasztás nem jelentett akadályt a Honda számára, megerosítve ezzel, hogy egy sorozatgyártású benzinüzemu gépkocsi is képes a napi forgalomban ilyen hihetetlen megtakarítást elérni.
Norfolk-ban, Long Sutton-nál tankolták az autót utoljára újra a cél elott, és 2,78 literrel elérték a legjobb átlagos összfogyasztást.
Az út során 15 - Angliából, Új-Zélandból, Ausztráliából, Hollandiából, Belgiumból és Franciaországból érkezo - pilóta felváltva vezetett.
Az Insight-ot az idei évben fogják majd bevezetni az angliai piacra.
A Honda UK azt állítja, hogy a modell teljesítménye a Guinness útvonal során megerosíti a benzintakarékos autók gyártásának elonyeit.
A vállalat örömmel vette tudomásul, hogy az Insight megdöntötte a 2,84 literes határt, és megvalósította azt, amely néhány éve még csak álomnak bizonyult.