A Lexus magasan a legjobb (2004. május 20.)

A Lexus érte el a legjobb eredményt a J.D. Power and Associates kezdeti minőségi felmérésén (Initial Quality Study) az Egyesült Államokban: négy modell az első, további kettő pedig a második helyen végzett.
A Lexus új IQS rekordot állított fel a Lexus SC430 keménytetős kabrióval, amelynek tulajdonosai minden eddiginél kevesebb problémáról számoltak be. A sorban az LS430 luxuslimuzin következett, amely eddig hét egymást követő éven át bizonyult a legjobb kezdeti minőséget felmutató gépkocsinak. A GS300/430 saját kategóriáját vezetve a felmérés abszolút harmadik legmagasabb pontszámát érte el. Az LX470 luxus haszonjármű lett a felmérés legjobb prémium luxus SUV-ja, míg az RX300 az alsó luxus SUV kategóriában diadalmaskodott.
 
  1. helyezés 2. helyezés
Luxus középkategória  Lexus GS300/430  
Prémium luxus modell Lexus SC430 Lexus LS430
Alsó luxus SUV Lexus RX330  
Prémium luxus SUV Lexus LX470 Lexus GX470

A Kezdeti Minőségi Felmérés (Initial Quality Study) a minőségi problémák széles skáláját vizsgálja, kiemelt figyelmet fordítva a meghibásodásokra és működésképtelenné válásokra, a gyártási minőségre, a vezethetőségre, a tervezés emberi aspektusaira (pl. könnyű használhatóság), valamint a biztonsággal kapcsolatos problémákra. Az IQS alapjául több mint 51.000 autóvezető beszámolója szolgált, akiket a gépkocsi megvásárlását követő 90 nap elteltével kérdeztek meg a 2004. modellévből származó személy- és haszonjárművükkel kapcsolatos tapasztalataikról. Az eredményeket probléma/100 jármű (PP100) formátumban jelenítik meg. A felmérés során a gyártók, a gyártóüzemek, valamint a modellek között állítanak fel minőségi sorrendet.
A Lexus idén is megőrizte a legjobb márka címet. Hibapontszáma 87 volt, szemben a teljes autóipar 119-es átlagával.
A Lexus első osztályú minőségét a gyártás terén is elismerték: a Lexus GS300/430, valamint Lexus LS430 modelleket előállító Tahara üzem (Japán) immár negyedik éve nyeri el a Gyártóüzemek IQS Platina Díját, míg a többek között az SC430-at gyártó Higashi-Fuji üzem a Délkelet-Ázsiai Bronz Díjat vihette haza.
Az új gépjárművek kezdeti minőségének vizsgálatában általánosan etalonként elismert felmérést idén 18. alkalommal végezték el.