Magyar terepezőket is várnak Malajziába (2001. május 25.)

"Bátran megküzdeni a kihívásokkal és a természet elemeivel, sikeresen teljesíteni a versenyt, felfedezni a természetet és önmagunkat ezen tíz nap során" ­ állítják a Rainforest Challenge elnevezésű nemzetközi off road verseny szervezői. A futamot minden évben Malajziában tartják és pillanatnyilag a legkeményebb off road rendezvény a világon. Az északkeleti monszun időszakában még az a kevés ösvény és elefántcsapás is járhatatlan, amelyeket eredetileg fakitermelő munkások vagy a csörtető állatcsordák vágtak a sűrű növényzetbe.
A versenyre minden évben más-más útvonalon, de mindig azonos időben, november 25 - december 5. között kerül sor, mintegy 800 kilométeres távon, az őserdőn keresztül. Sáros, csúszós emelkedőkön, melyek lefelé még nehezebbek, a nagy mennyiségű csapadék következtében felduzzadt gyorsfolyású folyókon, földcsuszamlásokon, valamint mély szakadékokon kell eljutni a célig. Mindenre fel kell készülni, mert nincsenek külön szervizcsapatok, mint a raliba, minden előadódó hibát azonnal ott a helyszínen magunknak kell megjavítani, mert a legtöbb helyről nincs visszaút, csak előre lehet haladni.
A verseny maga a speciál szakaszokon dől el, ezeket mindenki egyénileg teljesíti, az eredményt mérik és pontozzák. A köztük lévő összekötő szakaszokat a versenyzők kisebb konvojokban, GPS koordináták alapján, egymást segítve teszik meg. Másképp nem is lehetne, mert az előírt útvonal teljesítése sokkal nehezebb, mint a kijelölt feladatoké. Az előre haladást a természeti körülmények határozzák meg, míg a speciálokat a szervezők. ők igyekeznek mindenki számára egyaránt teljesíthető próbatételeket kitalálni, legyen szó ügyességi-, erő-, navigációs- vagy vezetési feladatról, a dzsungel viszont könyörtelen.
A kempingfelszerelést, 10-12 napra élelmet, vizet, üzemanyagot, a szükséges szerszámokat, tartalék alkatrészeket mind magukkal kell vinni az autóban. A dzsungelben a táborhelyek területén a kerék- és lábnyomokon kívül semmi nem maradhat utánunk, a hulladékot is magunkkal visszik.

A szervezők az idén magyar terepjárósokat is várnak.
További információért, fényképekért a Rainforest Challenge első magyar résztvevőjét és hazai képviselőjét, Góg Lászlót érdemes megkeresni.
4x4 Magazin
Tel./fax: 403-5263
e-mail: [email protected]