Toyota Rav4 frissítés (2003. november 24.)

Nagyobb kép
Újak a ködlámpák, az áttervezett lökhárítóból az irányjelzők a fényszóróházba kerültek
Nagyobb kép
A hátsó traktus leheletnyit változott csak
Nagyobb kép
A kormánykerék új, ahogyan a jobban felszerelt modellekben a rákerült rádió-távvezérlő is. A műszerfal igényes műanyagjai sötétebbek lettek, a korábbi kék kárpitot szürke váltotta fel
Nagyobb kép
A Rav4-ben most, rendelhető extraként megjelent kitörésgátlót saras szlalompályán tehettük próbára

A Toyota Genfben bemutatott, majd a Budapesti Autószalonon is látott, frissített Rav4 modelljét a hazai bemutató keretében vezethettük is. A kategóriájában itthon a második legkeresettebb (alig 3 százalékkal előzi a Honda CR-V) országúti terepjárót finom formai újítással, némi technikai fejlesztéssel és bővített felszereltséggel látta el a Toyota. A változások kifejezetten az Európai vevőkör igényeire történtek, ugyanis a Rav4 a Toyota egyetlen modellje, melynek fő piaca Európa.
A Rav4 háromajtósa csak 4 személyes, a nála 40 centivel hosszabb ötajtós már 5 személyt vihet. A kocsi orrán új a lökhárító, a ködlámpákat kerek formájúrakra cserélték, a korábban felette lévő index a főfényszóróházba költözött át; leheletnyit változott a hűtőrács is.
Az oldalsó irányjelzőket fehér színűre váltották, a visszapillantók méretét növelték a jobb hátralátásért. Hátul az átlátszó lámpaburák és a csomagtér-ajtóra tett ködzárófény az újdonság, a lökhárító szélső részét és a pótkerék takaródobozát is módosították némileg.
A motorválaszték az eddigi, az 1,8-as 125 lovas benzines erőforrás csak az első kerekeket forgatja. A kétliteresek állandó, viszkokuplungos összkerékhajtása az első és hátsó kerekek nyolcadnyi elforduláskülönbsége esetén visz nyomatékot a hátsó tengelyre. A 150 lóerős 2,0 literes benzinmotor újdonsága a terepjárók közt még ritkaságnak számító Euro4 szabvány teljesítése. A futóművet új, változó csillapítású lengéscsillapítókkal tették biztosabb útfogásúvá, ugyanakkor kellemesebb futásúvá. A többszelepes gátlók nagyobb összenyomás esetén keményednek. A változó rásegítésű kormánymű áttételezése és csekélyebb vibrációt adó gumibakos bekötése is új. Rázkódás a  2002-ben érkezett dízel esetében is csak alapjárton érezhető a kormánykeréken, akkor is igen csekély mértékben. Próbálni a kétlitereseket volt lehetőségünk, a benzines sportos hangjával hívta fel magára a figyelmet, a városban és országúton kellemesen érces hang az autópályán azonban már 130-as tempónál is zavaróan hangos. Meglepő módon az alapjáraton kissé kotyogós 1,35 bar turbónyomású common-rail turbódízel a 130-as autópálya-tempónál érezhetően halkabb a benzinesnél; 250 Nm nyomatéka a 1800-3000 közötti fordulatszám tartományban van jelen.
A belső térben a műszerfal sötétebb anyagból készül, az igényes műanyag kemény ugyan, de kellemes tapintású. A korábbi kék kárpitot szürke váltotta fel, a vevők óhajára. A sportautós műszercsoportban a fordulatszámmérő figyel középen, a háromküllős kormány új, a kétliteresekben bőrhuzatos és a CD-rádiós audiót vezérlő gombokat is ad. Az 1,8-as változat csak két elülső légzsákot kap, a nagyobbak oldalsókat is és kategóriaújdonságként már az autó teljes hosszában védő függönylégzsákokat is. Az oldalütközések veszélyét csökkenti az oldallégzsákos modelleknél az ülések erősített keresztmerevítője, mely azok összehajlását gátolja. A fejlesztők a tetőmerevítéseket is biztosabbá tették, a műszerfal alsó része a térdsérülések csökkentéséért eneregiaelnyelő betéteket kapott. A hátsó ülések felső Isofix bekötési pontokat kaptak az egyszerűbb és biztosabb gyerekülésrögzítés érdekében.
Az új modell bevezetésével jelent meg a hazai kínálatban az alapmotoros kivételével rendelhető Sol csomag, mely 800 000 forintért adja a most bevezetett kitörésgátlót és automata légkondicionálót, valamint csomagtér elválasztó-hálót, sárvédő-szélesítéseket és nagyobb, 235/60 R16 könnyűfém felnire szerelt abroncsokat.
Itthon még térkép nélkül, de rendelhető az  Európa nyugati felén navigáló, érintőképernyős, DVD alapú útvonal-diktáló rendszer. Az autó négy kerekét külön-külön fékezni képes, a Toyotánál VSC névre keresztelt kitörésgátlót a bemutatón saras szlalompályán tesztelhettük.


A Toyota Rav4 néhány fontosabb műszaki adata

A bemutató fotógalériája