Hamarosan érkezik a második generációs A-osztály (2004. lius 2.)

Nagyobb kép
A második generációs A-osztály az előddel ellentétben 3- és 5-ajtós kivitelben is gyártásba kerül
Nagyobb kép

Nagyobb kép

Hét év gyártási idő után jön a Mercedes A-osztály második generációja, a kompakt modell 2004. őszére ér a márkakereskedőkhöz.
Az új A-osztály modellkínálata két teljesen önálló egyéniségű karosszériaváltozatot tartalmaz: az ötajtós kivitel mellett most első ízben a sportos, háromajtós modell is kapható lesz.
Az új A-osztály 232 milliméterrel hosszabb és 45 milliméterrel szélesebb a korábbinál.
Az új A-osztály a menetbiztonság és -kényelem terén is számos újdonsággal szolgál. A futómű újdonságai között szerepel az újfajta parabola-hátsó tengely, amely a korábbinál pontosabban vezeti meg a kerekeket, és mérsékli a karosszéria kilengését kanyarban A kompakt modell futóművébe adaptív lengéscsillapító-rendszert építettek be.
Az új A-osztály motorkínálata hétféle négyhengeres erőműből áll, köztük három új fejlesztésű, közvetlen befecskendéses CDI-erőforrás és egy 142 kW/193 LE teljesítményű benzines turbómotor is található.
A három új CDI-dízelmotor kettős gyújtó-befecskendezéssel és nagyobb befecskendező-nyomással (1600 bar) működő második generációs common-rail-befecskendezéssel készül. A CDI-változatok fogyasztása átlagosan 4,9-5,4 litert száz kilométerenként. Az A160 1100 kilométert tud megtenni egyetlen tankolással (54 liter benzinnel).

Az új A-osztály vállmagasságban 97, könyökmagasságban 95 milliméterrel szélesebb, mint az előző generáció, hátul pedig 30 milliméterrel nagyobb lábteret nyújt.
A Mercedes-Benz nagyteljesítményű klímaberendezéssel vagy extrafelszerelésként intelligens Thermotronic klíma-automatikával kínálja az új A-osztályt. Utóbbi a külső hőmérséklet, a napfény beesési szöge, a levegő páratartalma és a környezeti levegő károsanyag-tartalma függvényében működik. Az új A-osztály csomagtartója közel 15 százalékkal nagyobb a korábbi generációénál. Ledöntött hátsó ülés esetén 1350 liter a hasznos rakodótérfogat (VDA mérési módszer szerint).